روابط بینامتنی منظومه های خسرو و شیرین، لیلی و مجنون و هفت پیکر نظامی با سه منظومه ی عامیانه کردی (مم و زین، شیخ فرخ و خاتون استی، بارام و گل اندام)
محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات کردی، دوره: 8، شماره: 1
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 120
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOKI-8-1_004
تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1402
چکیده مقاله:
یکی از حوزه های مورد توجه در نقد ادبی، بررسی «روابط بینامتنی» آثار ادبی در یک یا چند زمینه فرهنگی و ادبی است؛ به ویژه اگر این زبان و فرهنگ ها دریک محدوده جغرافیایی و تاریخی مشترکی باشند این روابط برجسته تر بوده و به نتایج بهتری در نقد ادبی منجر خواهد شد. بر همین اساس در این پژوهش سعی شده است به روابط بینامتنی سه اثر نظامی با سه منظومه کردی مم و زین، شیخ فرخ و خاتون استی و منظومه بارام و گل اندام پرداخته شود و با مقایسه اشتراکات و اختلافات و بررسی چرایی آن ها به عوامل فرهنگی موثر بر اشتراکات، اشاره گردد و نشان داده شود چگونه متون حتی اگر در شکل متفاوت (مکتوب و شفاهی) باشند، می توانند در ساختار و محتوا از هم تاثیر بپذیرند. به ویژه در این مقاله تاکید بر تاثیر زبان مادری در پرداختن به محتوا و زبان در آثار است. این پژوهش با روش تطبیقی تحلیلی انجام گرفته است و نمونه های تحقیق عبارت اند از منظومه های خسرو و شیرین، لیلی و مجنون و هفت پیکر نظامی و سه منظومه ی عامیانه کردی مم و زین، شیخ فرخ و خاتون استی و منظومه بارام و گل اندام. نتیجه پژوهش حاکی از این است که در بین آثار اشتراکاتی از قبیل نوع دلدادگی، آداب و رسوم، عقاید و هنجارها و سرانجام قهرمانان دیده می شود که می تواند به صورت خودآگاه و ناخودآگاه در متن تبلوریافته و در ساختار و محتوای آن نمود یابد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امیر عزیزان
دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد. ایران.
شهباز محسنی
گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد، ایران.
خاور قربانی
گروه زبان و ادبیات فارسی،دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :