نقش واسطه ای سبک های مقابله و حمایت اجتماعی ادراک شده در ارتباط بین ابعاد سرشت و منش و بهزیستی روانشناختی در افراد مبتلا به میگرن
محل انتشار: فصلنامه روانشناسی سلامت، دوره: 10، شماره: 39
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 104
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HPJ-10-39_002
تاریخ نمایه سازی: 22 بهمن 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: میگرن وضعیتی عمیقا ناتوانکننده است که متغیرهای روانشناختی میتوانند در آن اثرگذار باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطهای سبکهای مقابله و حمایت اجتماعی ادراکشده در ارتباط بین ابعاد سرشت و منش و بهزیستی روانشناختی در افراد مبتلا به میگرن انجام شد. روش: این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به میگرن در شهر رشت در سال ۱۳۹۸ بود که به متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمودند. نمونه شامل ۴۳۲ نفر (۲۷۶ زن و ۱۵۶ مرد) بود که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای به کاررفته در این پژوهش شامل پرسشنامه سرشت و منش (TCI-۵۶)، مقیاس بهزیستی روانشناختی (PWB)، پرسشنامه پاسخهای مقابلهای (CRI) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراکشده (MSPSS) بود. یافته ها: تحلیل مسیر نشان داد بهزیستی روانشناختی در افراد مبتلا به میگرن، متاثر از ابعاد سرشت و منش، سبکهای مقابله و حمایت اجتماعی ادراکشده است. همچنین، نقش واسطهای سبکهای مقابله و حمایت اجتماعی ادراکشده در ارتباط بین ابعاد سرشت و منش و بهزیستی روانشناختی مورد تایید قرار گرفت. برای ارزیابی مدل از شاخصهای (۹۱/۰) CFI، (۹۳/۰) GFI، (۹۱/۰) NFI و (۰۷/۰) RMSEA استفاده شد و مدل پیشنهادی برازش خوبی با دادهها داشت. نتیجه گیری: عوامل روانشناختی در میزان بهزیستی روانشناختی افراد مبتلا به میگرن نقش دارند؛ بنابراین، شناسایی این متغیرها می تواند تلویحات مهمی در زمینه درمانهای روانشناختی میگرن داشته باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرزانه رنجبر نوشری
استادیار گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :