جامعه شناسی زن، ازدواج و خانواده در قرآن کریم به منظور ارائه ی مدل خانواده ی قرآنی (مطالعه ی مفاهیم اجتماعی در قرآن کریم)
محل انتشار: فصلنامه زن و جامعه، دوره: 9، شماره: 36
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 221
فایل این مقاله در 36 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JZVJ-9-36_005
تاریخ نمایه سازی: 18 بهمن 1402
چکیده مقاله:
دف پژوهش حاضر، شناسایی مفاهیم اجتماعی قرآن کریم، با تاکید بر جامعه شناسی زن، خانواده و ازدواج به منظور ارائهی مدل خانوادهی موفق قرآنی میباشد.رویکرد پژوهش حاضر، از نوع آمیخته (کمی و کیفی) است. از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و نظریهای مبنایی است.دامنهی پژوهش حاضر، آیات اجتماعی قرآن کریم با موضوع زن، ازدواج وخانواده است بر همین اساس، تعداد ۳۹۸ آیه انتخاب و ترجمهی آیات وارد نرم افزار اکسل گردید. تحلیل آیات با استفاده از کدگذاری باز و محوری انجام و مقولههای محوری در سه موضوع خانواده، ازدواج و زن تعیین شد. جامعه آماری پژوهش شامل متخصصان علوم قرآنی و جامعهشناسی است که به شیوهی گلوله برفی انتخاب شد. روایی پرسشنامه توسط ۱۲ نفر از متخصصان علوم قرآنی و پایایی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون آلفای کرنباخ مورد سنجش قرار گرفت و مقدار ۸۷/۰ حاصل شد. یافته های پژوهش نشان داد، از تحلیل آیات قرآن کریم در موضوع مورد مطالعه ۳۰ مقولهی محوری، ۳۰۲ مفهوم و ۶۹۱ کد حاصل شد که به ترتیب در بخش خانواده با ۱۳ مقولهی محوری ، ۷۸ مفهوم و ۳۰۰ کد، در بخش ازدواج ۸ مقوله محوری، ۶۴ مفهوم و ۱۱۱ کد و در بخش زنان با ۶ مقولهی محوری ،۱۶۰ مفهوم و ۲۸۰ کد منتج گردید. بیشترین کد حاصل شده در بخش خانواده بهدست آمد که در اصل ارائهی مدل مفهومی پژوهش حاضر هم تاکید بر همین موضوع دارد. همچنین تحلیل آیات نشان داد که بیشترین آیات در موضوع زنان با ۲۰۶ آیه ، در موضوع خانواده با ۱۴۵ آیه و در موضوع ازدواج با ۴۷ آیه می باشد. رهاورد پژوهش حاضر پیوستگی آشکار و پنهان آیات قرآن کریم است که نشان دهندهی اهمیت نهاد خانواده در پیشرفتهای اجتماعی جوامع اسلامی است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
طاهره حسومی
دانشجوی دکتری علم اطلاعات ودانش شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
فاطمه نوشین فرد
دانشیار گروه علوم ارتباطات ودانش شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
ملوک السادات حسینی بهشتی
دکتری زبان شناسی و عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات،تهران، ایران
فهیمه باب الحوایجی
دانشیار گروه علوم ارتباطات ودانش شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
نجلا حریری
استاد گروه علوم ارتباطات ودانش شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :