اثر تیمارهای ایندول بوتیریک اسید، باکتریایی و قارچی بر ریشه زایی قلمه های زالزالک ایروانی (Crataegus pseudoheterophylla Pojark.)
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 131
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFPR-24-2_015
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1402
چکیده مقاله:
پژوهش پیش رو به منظور یافتن شیوه نامه مناسب برای ریشه زایی و تولید نهال زالزالک ایروانی (Crataegus pseudoheterophylla Pojark.) از طریق قلمه چوب سخت با تیمارهای ایندول بوتیریک اسید (IBA)، باکتریایی و قارچی با دو منشا متفاوت جست و نهال انجام شد. قلمه ها در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کامل تصادفی با ۱۱ تیمار و سه تکرار ۱۰ تایی در بستر شاسی گرم کشت شدند. تیمارها شامل قرار دادن انتهای قلمه در ۵/۳ درصد وزنی حجمی آب اکسیژنه (H۲O۲) و سپس کاربرد IBA با غلظت های صفر (شاهد)، یک، دو، سه، پنج، هشت و ۱۰ گرم در لیتر، قرار دادن انتهای قلمه در محلول چهار گرم در لیتر IBA و سپس قرار دادن در سوسپانسیون باکتریایی (Agrobacterium rhizogenes A۱۳، Pseudomonas fluorescens ۱۶۹ وBacillus subtilis FzB۲۴) و مایه تلقیح قارچی Glomus intraradicesبود. در آزمایش اول قلمه هایی با منشا جست در بستر شاسی کشت شدند و پس از گذشت سه ماه در شرایط عرصه بازکاشت نهال ها انجام شد و خصوصیات ریشه زایی نهال ها پس از گذشت یک فصل رویشی ارزیابی شد. در آزمایش دوم از نهال های تولیدشده از آزمایش اول قلمه تهیه شد و آزمایش در شرایط گلخانه و عرصه و با تیمارهایی همانند آزمایش اول انجام شد. نتایج نشان داد که در آزمایش اول بیشترین درصد ریشه زایی در ترکیب H۲O۲ با غلظت سه گرم در لیتر IBA و بیشترین مشخصه های سطح ریشه، سطح ویژه برگ، وزن خشک نهال، ارتفاع و کلروفیل مربوط به تیمار ترکیبی IBA با سوسپانسیون باکتریایی A. rhizogenes بود. در آزمایش دوم، بیشترین درصد ریشه زایی در تیمارهای ترکیب H۲O۲ باغلظت سه گرم در لیتر و پنج گرم در لیتر IBA و تیمار ترکیبی IBA با سوسپانسیون باکتریایی A. rhizogenes مشاهده شد.
نویسندگان
فاطمه احمدلو
دکترای جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
مسعود طبری کوچکسرایی
استاد، گروه جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
غلامرضا گودرزی
مربی پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مرکزی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :