بازسازی جنگل تخریب شده با استفاده از گونه های بومی و غیربومی: بررسی حاصلخیزی خاک و کیفیت توده (مطالعه موردی: چمستان- استان مازندران)
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 127
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFPR-25-3_013
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1402
چکیده مقاله:
این پژوهش به بررسی اثرات پنج توده جنگل کاری شده ۲۰ساله با گونه های پلت (Acer velutinum Boiss.)، کریپتومریا (Cryptomeria japonica D. Don.)، زربین (Cupressus sempervirens L. var. horizontalis (Mill.) Gord.)، کاج تدا (Pinus taeda L.) و یک توده آمیخته بر حاصلخیزی خاک می پردازد. همچنین، مقایسه کیفیت توده های مذکور با جنگل طبیعی به منظور انتخاب گونه مناسب برای کاشت در مناطق پایین بند جنگل های هیرکانی از اهداف این پژوهش بود. در هر توده، پنج قطعه نمونه مربعی شکل (۴۰۰ متر مربعی) به صورت منظم- تصادفی مشخص شدند و مشخصه های کمی و کیفی درختان ثبت شد. همچنین، از سه عمق صفر تا ۱۵، ۳۰-۱۵ و ۴۵-۳۰ سانتی متری خاک به صورت ترکیبی نمونه برداری شد و مشخصه های فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شدند. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار توده های مورد مطالعه بر مشخصه های مورد بررسی بود. توده کاج تدا بیشترین (۶/۴) و توده پلت کمترین (۵/۵) مقدار اسیدیته، توده طبیعی بیشترین (ds/m۲ ۰/۱۸) و توده کریپتومریا کمترین (ds/m۲ ۰/۰۶) مقدار هدایت الکتریکی را داشتند. در توده کاج تدا بیشترین مقدار کربن آلی (۱/۲۹ درصد) و ازت کل (۰/۳۶ درصد) و در توده طبیعی کمترین مقدار کربن آلی (۱/۰۳ درصد) و ازت کل (۰/۰۸ درصد) مشاهده شد. توده آمیخته بیشترین (g/Kg ۱/۹) و توده کریپتومریا کمترین (g/Kg ۱/۸) مقدار فسفر را داشتند. همچنین، توده پلت بیشترین (t/ha ۲۹۲۸۳۰) و توده طبیعی کمترین (t/ha ۲۲۳۹۲۰) مقدار ترسیب کربن را داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که توده های سوزنی برگ از نظر ویژگی های کیفی و عناصر غذایی موفق تر عمل کرده اند، در حالی که از نظر ویژگی های کمی و مقدار انباشتگی کربن خاک، توده های پهن برگ موفق تر بودند. در مجموع و با توجه به شرایط منطقه، توده های پهن برگ در مقایسه با توده های سوزنی برگ از موفقیت بیشتری برخوردار بودند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
راضیه رفیعی جاهد
کارشناس ارشد جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
محمدعلی فخاری
دانشجوی دکتری جنگل داری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
جمشید اسلام دوست
کارشناس ارشد جنگل داری دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
محبوبه فسحت
کارشناس ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
یحیی کوچ
استادیار گروه جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
سیدمحسن حسینی
استاد گروه جنگل داری دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :