شاخص های بزرگ مقیاس مطلوبیت زیستگاه ماهی خیاطه بومزاد طبرستانی (Alburnoides tabarestanensis) در رودخانه کلارود (شاخه اصلی رودخانه بابل رود)
محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 11، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEJ-11-4_005
تاریخ نمایه سازی: 24 دی 1402
چکیده مقاله:
درک نیازهای زیستگاه برای مدیریت و حفاظت از ماهیان از اولویت های تحقیقاتی است. در مورد ویژگی های زیست شناختی و نیازهای زیستگاهی گونه خیاطه طبرستانی (Alburnoides tabarestanensis) مطالعه ای انجام نشده است. ازاین رو این تحقیق با هدف مطالعه شاخص های بزرگ مقیاس، شامل سرعت آب، عمق، عرض و نوع بستر رودخانه و مطلوبیت زیستگاه گونه بومزاد ماهی خیاطه طبرستانی در رودخانه کلارود (سرشاخه بابل رود - حوضه دریای خزر) انجام شد. برای این منظور نمونه برداری از ۶ ایستگاه در مسیر رودخانه کلارود با استفاده از دستگاه الکتروشوکر در مسیری به طول ۳۰ متر و با سه تکرار از سمت پایین ایستگاه به سمت بالا انجام شد. بر اساس نتایج، دامنه متغیرهای محیطی زیستگاه ترجیحی ماهی خیاطه طبرستانی، عمق ۲۰-۱۷ سانتی متر، عرض رودخانه ۸/۹-۴/۸ متر، سرعت جریان آب ۶-۵ متر بر ثانیه، فاکتور شاخص بستر ۸/۳-۵/۳ و قطر سنگ بستر ۱۰-۵/۷ سانتی متر بود. نتایج نشان داد که خصوصیات زیستگاه انتخابی ماهی خیاطه طبرستانی زیستگاه هایی با عمق بالا، بستر تخته سنگی، عرض کمتر و سرعت پایین تر است که درنتیجه فعالیت های انسانی از قبیل برداشت شن و ماسه و برداشت آب به منظور کشاورزی می تواند تحت تاثیر منفی قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
نرگس رستمیان
University of Tehran
سهیل ایگدری
University of Tehran
صابر وطن دوست
Islamic Azad University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :