تجمع فلزات سنگین (روی، مس، نیکل، سرب و کادمیوم) در رسوب و حلزون سنگی Tylothais savignyi جزیره خارگ طی فصول تابستان و زمستان
محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 121
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEJ-9-1_005
تاریخ نمایه سازی: 24 دی 1402
چکیده مقاله:
این مطالعه به منظور تعیین سطح ناپاکی رسوبات و حلزون Tylothais savignyi جزیره خارگ نسبت به فلزات سنگین و همچنین بررسی امکان استفا ده از این حلزون به عنوان پایشگر فلزات سنگین صورت گرفته است. نمونه برداری در ماه های شهریور و ا سفند ۱۳۹۲ از پنج ایستگاه صورت پذیرفت. نمونه ها پس از خشک شدن و هضم اسیدی با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله ای GBC مدل Savantaa Σ سنجش گردیدند. نتایج نشان داد دامنه غلظت فلزات مس، روی، نیکل و سرب در رسوب جزیره خارگ به ترتیب ۲/۳۸-۴/۲۶، ۷۵-۹/۶۳، ۶/۵۲-۷/۳۵ و ۹/۳۵-۲/۲۷ میکروگرم بر گرم وزن خشک رسوبات بود درحالی که غلظت فلز کادمیوم تشخیص داده نشد. دامنه غلظت فلزات مس، روی، نیکل، سرب و کادمیوم در بافت نرم حلزون T. savignyi به ترتیب ۲/۵۹۰-۳/۳۶۲، ۳/۱۸۳-۴/۱۲۷، ۲/۱۱-۹/۶، ۹/۴۳-۱/۲۴ و ۲/۱۸-۴/۸ میکروگرم بر گرم وزن خشک بود. در صدف حلزون دامنه غلظت ۴/۴۹-۵/۳۱، ۵/۲۴-۲/۱۸، ۸-۱/۷ و ۹/۳۳-۴/۲۷ میکروگرم بر گرم به ترتیب برای فلزات مس، روی، نیکل و سرب به دست آمد. درحالی که غلظت فلز کادمیوم تشخیص داده نشد. مقایسه نتایج به دست آمده با استانداردهای موجود نشان داد غلظت کلیه فلزات سنگین در رسوب کمتر از حد مجاز بود. درحالی که در بافت نرم حلزون غلظت فلزات مس، نیکل، سرب و کادمیوم بالاتر از حد استاندارد بود. باتوجه به نتایج به نظر می رسد حلزون سنگی قابلیت نسبتا بالایی در انباشت فلزات سنگین در بدن خود دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
دانیال یزدان پناه
Faculty of Marine Science, Khorramshahr University of Marine Science and Ttechnology, Khorramshahr, Iran
علیرضا صفاهیه
Department of Marine Biology, Faculty of Marine Science, Khorramshahr University of Marine Science and Ttechnology
محمد علی سالاری علی آبادی
Department of Marine Biology, Faculty of Marine Science, Khorramshahr University of Marine Science and Ttechnology
کمال غانمی
Department of Marine chemistry Faculty of Marine Science, Khorramshahr University of Marine Science and Ttechnology
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :