شناسایی ومقایسه تطبیقی پسماندهای ویژه صنعتی با کاربرد روشهای UNEP,RCRA و فهرست مدون ایران (مطالعه موردی یک مجتمع پتروشیمی در غرب ایران)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 81

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SRBAU-12-4_005

تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1402

چکیده مقاله:

صنعت پتروشیمی یکی از مهمترین پایه­های تولیدی و از شاخص­های توسعه­یافتگی درکشور بوده اما از انجا که هر فرایند تولیدی در صنعت مستلزم رهاسازی مقادیری مواد زاید و پسماندهای غیرقابل مصرف است، غالبا موجب تولید پسماندهای متنوعی شده و باعث تاثیر سو برمحیط­زیست می­شوند.یکیاز شیوه­های بسیار مناسب برای ایجاد تعامل و پیوند بین صنعت پتروشیمی و محیط­زیست و کاهش اثرات سوء فعالیت­های این صنعت در محیط­زیستشناسایی و مدیریت منسجم پسماندهای این بخش صنعتی جهت کاهش مشکلات محیط زیستی ناشی از تولید آن­ها و جلوگیری از اتلاف مواد با ارزش و قابل استفاده ناشی از فرایند تولید است. این مطالعه با هدف شناسایی و مقایسه تطبیقی پسماندهای ویژه یک مجتمع پتروشیمی در غرب ایران با هدف آمارگیری در چهارچوب مدیریت صحیح پسماندها و کاهش مخاطرات ­محیط زیستی ناشی از تولید آن­ها انجام شده است. پس از شناخت و بررسی فرایند تولید، نقاط تولید، نوع و حجم پسماندهای تولیدی و تناوب تخلیه آن­ها شناسایی شد و براساس روش­های ارایه شده بین­المللی( RCRA، UNEP) و فهرست مدون کشوری پسماندها گروه­بندی شده و شناسه­های مخصوص به هر ماده اختصاص داده شد. در این واحد صنعتی ۴۲ چشمه تولید وجود دارد که منجر به تولید سالیانه ۳۵۳ تن پسماند می­شود.  بررسی دوره تولید نشان داد %۶/۶۵ پسماندها به طور دایم و %۳/۳۴ به طور موقت تولید می­شود. مهم­ترین پسماند تولید شده روغن­های صنعتی و زاید می­باشد، این مواد دارای خصوصیات سمیت، اشتعال­زایی و واکنش­پذیری هستند، بنابراین نیاز به رعایت نکات ایمنی در مدیریت آن­ها است.

نویسندگان

پریسا احمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران (مسئول مکاتبات)

نعمت اله جعفرزاده حقیقی فرد

مرکز تحقیقات فن آوری های زیست محیطی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.

لعبت تقوی

دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.

مهدی احمدی مقدم

مرکز تحقیقات فن آوری های زیست محیطی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران. گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :