بررسی ارتباط بین باورهای دینی با رفتارهای خودمدیریتی در بیماران با پیوند کلیه
محل انتشار: مجله دین و سلامت، دوره: 9، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 130
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JRH-9-2_003
تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1402
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: هر ساله تعداد زیادی از بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی به امید رهایی از مشکلات ناشی از دیالیز و بهبود کیفیت زندگی تحت عمل پیوند کلیه قرار می گیرند. روند درمانی پس از پیوند در این بیماران طولانی، پیچیده و نیازمند تقویت رفتارهای خودمدیریتی است. در فرهنگ ما باورهای دینی جایگاه ارزشمندی دارد و بر رفتارهای روزانه افراد اثربخش است. مطالعه حاضر با هدف ارتباط بین باورهای دینی و رفتارهای خودمدیریتی در بیماران با پیوند کلیه انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-همبستگی، ۱۱۷ نفر از بیماران با پیوند کلیه مراجعه کننده به انجمن حمایت از بیماران کلیوی تهران در سال ۱۳۹۶ به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل سه پرسش نامه دموگرافیک، سنجش باورهای دینی Glock و Stark و رفتارهای خودمدیریتی Kozaka بود که به روش خودگزارش دهی تکمیل شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون) تجزیه وتحلیل شد.
یافته ها: ۴/۵۰ درصد از شرکت کنندگان ۳۱ تا ۵۰ ساله و بیش از نیمی از آن ها در پنج سال اخیر تحت پیوند کلیه قرار گرفته بودند. میانگین نمره باورهای دینی شرکت کنندگان ۰۷/۶۴ بود و ۶۸ درصد از آن ها باورهای دینی در حد متوسط داشتند. میانگین نمره رفتارهای خودمدیریتی بیماران ۸۷/۶۶ به دست آمد و بیشتر آن ها (۵/۶۱ درصد) خودمدیریتی در سطح بالا داشتند. به طورکلی، بین باورهای دینی و خودمدیریتی همبستگی آماری معنی داری به دست آمد (۰۴۶/۰=P).
استنتاج: یافته های این مطالعه نشان داد بین باورهای دینی و رفتارهای خودمدیریتی در بیماران با پیوند کلیه رابطه مستقیمی وجود دارد؛ بنابراین، پیشنهاد می شود در برنامه های آموزشی این بیماران نقش باورهای دینی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و برنامه ریزی های لازم برای تقویت این عامل انجام شود.
کلیدواژه ها:
Behavior ، Beliefs ، Culture ، Kidney transplantation ، Religion ، Self-management ، باورها ، دین ، فرهنگ ، رفتار ، خودمدیریتی ، پیوند کلیه
نویسندگان
Abbas Mahmoudi
Instructor, Department of Nursing, School of Nursing & Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
Seyed Kazem Mousavi
Instructor, Faculty Member of Zanjan University of Medical Sciences, Ph.D. Candidate of Nursing, Shahid Beheshti School of Nursing and Midwifery, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran.
Mohsen Kamali
Instructor, Department of Nursing, Abhar School of Nursing, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran.
Hamed Azizkhani
Instructor, Valiasr Hospital, Zanjan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :