معرفی و طبقه بندی طرح های تراش آثار شیشه ای موجود در موزه قاجار تبریز

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 82

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JIC-7-1_006

تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402

چکیده مقاله:

تراش بر روی شیشه یکی از مهمترین شیوه های تزئینی شیشه است که از سدههای دور، مورد توجه هنرمندان و صنعتگران ایرانی بوده است. در دوران قاجار، با افزایش روابط ایران با کشورهای اروپایی و ورود شیشه های با کیفیت غربی با تزئینات متنوع تراش، این هنر صنعت کهن بار دیگر مورد توجه هنرمندان ایرانی قرار گرفت و تداوم یافت؛ بطوریکه بسیاری از طرحهای رایج آن دوران در آثار هنرمندان معاصر نیز قابل مشاهده است. در موزه قاجار تبریز مجموعه ای از شیشه های وارداتی تجملاتی با تزئینات متنوع و ظریف تراش نگهداری می شود که در پژوهش حاضر موردمطالعه و بررسی  قرار گرفته است. هدف پژوهش پیش رو معرفی و طبقهبندی طرحهای تراش شیشه های این مجموعه است. این پژوهش بهدنبال پاسخ به این پرسش بود که در تراش آثار موزه قاجار تبریز از چه طرحهایی بهره گرفته شده است؟ و آرایه های بصری آنها چه ویژگیهایی را دارند؟ به همین منظور، نمونه هایی از این مجموعه انتخاب و بررسی شد. نوع پژوهش بنیادی، توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات کتابخانهای و میدانی است. نتایج بهدست آمده نشان داد که تزئینات تراش به کار رفته بر روی آثار این مجموعه، بسیار متنوع و ظریف بوده است. طرحهای اجرا شده بر روی آنها شامل تراشهای شستی (دایره مقعر)، شستی کشیده (بیضی کشیده)، عینکی (دایره یا بیضی شکل)، ماهیچه، گندمی، ناخنی، کنگره (دالبری) ، حصیری و همچنین شش ضلعی منتظم، گل و بوته، ستاره هشت پر  و پرنده است. اگرچه به علت وارداتی بودن آثار این مجموعه، نمی توان تحلیلی قطعی از این طرحها ارائه کرد، اما پژوهش پیشرو، میتواند دیدگاه جدیدی را برای تفسیر این دسته از آثار هنر قاجار در اختیار پژوهشگران قرار دهد. طرحهای تراش این مجموعه تلفیقی بوده و  بخش از آنها از آثار دوران اشکانی، ساسانی و همچنین از هنر ایرانی اسلامی اقتباس شده است؛ بخش دیگر نیز از سبک های هنری غربی، چون آرت نوو منبعث گشته اند. آثار مذکور، هوشیارانه توسط هنرمندان غربی طراحی و اجرا شده و آنها تلاش نموده-اند، برای موفقیت در عرصه ی رقابت و فروش در بازارهای ایران، محصولاتشان را متناسب با شرایط فرهنگی جامعه و باب سلیقه ی مردم هماهنگ سازند.

کلیدواژه ها:

Tabriz Qajar Museum ، glass cutting and decorations ، glass cutting design ، Qajar glass ، موزه قاجار تبریز ، تراش و تزیینات شیشه ، طرح تراش شیشه ، شیشه قاجار

نویسندگان

مهناز دولگری شرف

Master of Handicrafts, Department of Islamic Art, Faculty of Arts, Sourah University, Tehran, Iran.

عبدالکریم عطارزاده

Assistant professor, Department of Islamic Arts, Soore Universty, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Adlerová, Alena. (۱۹۸۱). Bohemian Art Nouveau Glass. Published In. Journal ...
  • فوکایی، شینجی. (۱۳۷۱ ). شیشه ایرانی. ترجمه آرمان شیشه گر. ...
  • غروی منجیلی، زهرا. (۱۳۹۴). بررسی تحولات اجتماعی، فرهنگی و هنری ...
  • شیرانی، مینا، ایزدی جیران، اصغر، اسپونر، برایان و مریم کوهستانی. ...
  • رستخیز، سارا و عفت السادات افضل طوسی. (۱۳۹۶). تاثیر فرهنگ ...
  • نمایش کامل مراجع