تاثیر آموزش به شیوه چند رسانه ای بر مراقبت از چشم و درک بیماری در بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهر بیرجند
محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 5، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 128
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHCM-5-4_006
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1402
چکیده مقاله:
مقدمه و هدف: رتینوپاتی دیابتی شایع ترین علت نابینایی در بیماران دیابتی بالغ به شمار می رود؛ از این رو افزایش درک بیمار در مورد خودمراقبتی از طریق تدارک برنامه آموزشی متناسب همچون آموزش چند رسانه ای به عنوان روشی نوین و موثر مورد نیاز می باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش چند رسانه ای بر درک بیماری و مراقبت از چشم بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهر بیرجند در سال ۱۳۹۸ انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی بود که در آن ۷۰ بیمار به روش تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. برای گروه مداخله چهار جلسه آموزش (هر هفته یک جلسه) به روش چند رسانه ای برگزار گردید. پارامترهای مربوطه قبل و بعد از انجام مداخله اندازه گیری شدند و داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۸ تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافته ها: نتایج نشان دادند که میانگین نمره مراقبت از چشم بیماران در گروه مورد، قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری داشته است (۰/۰۰۵ P=). میانگین فشار دیاستول در گروه مورد، قبل و بعد از مطالعه نیز تفاوت معناداری را نشان داد (۰/۰۵ P=)؛ اما در میانگین نمره درک از بیماری (۰/۳۵ P=)، تغییرات قند خون (۰/۱۳۰P=)، HbA۱C (۰/۸۶ P=) و فشار سیستول (۰/۸۹ P=) قبل و بعد از مداخله در دو گروه اختلاف آماری معناداری مشاهده نگردید.
نتیجه گیری: دراین مطالعه اجرای برنامه آموزش به روش چند رسانه ای باعث بهبود عملکرد مراقبت از چشم بیماران دیابتی گردید؛ بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، استفاده از این روش آموزشی در جهت ارتقای سطح خودمراقبتی در بیماران دیابتی نوع دو توصیه می گردد.
کلیدواژه ها:
Diabetic retinopathy ، Eye care ، Multimedia education ، آموزش چند رسانه ای ، رتینوپاتی دیابتی ، مراقبت از چشم
نویسندگان
حمید جانی
Birjand Imam Reza Hospital, Faculty of Nursing and Midwifery, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
طیبه خزایی
Faculty Member, Fcaulty of Nursing and Midwifery, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
غلامحسین یعقوبی
Faculty Member, Eye Department, Medical College, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
غلامرضا شریف زاده
Faculty Member, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
ایوب اکبری
Department of Internal Surgery, Faculty of Nursing and Midwifery, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :