مقایسه اثر تزریق GnRH حل شده در نانو ذرات ژل هیدروکسید آلومینیوم و پروپیلن گلیکول بر همزمان سازی چرخه فحلی، القاء تخمک ریزی و بازده تولیدمثلی پس از تلقیح مصنوعی در گوسفند نژاد مهربان
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 149
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-14-41_001
تاریخ نمایه سازی: 30 آذر 1402
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: منع استفاده از گنادوتروپین جفت اسبی (eCG) در همزمانسازی فحلی از طرف کمیته اخلاق حمایت از حقوق حیوانات، باعث توسعه برنامه های جایگزین شده است. یکی از این برنامه های جایگزین استفاده از تیمار کوتاهمدت پروژسترون و تزریق تک دوز هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) هنگام قطع تیمار پروژسترونی است. نیمه عمر GnRH بسیار کوتاه است و سریعا پس از تزریق توسط پپتیدازها تجزیه و یا توسط گلومرولها دفع می شود. یکی از رهیافت های پیشنهادی طولانی اثر کردن GnRH و حفظ آن در برابر پپتیدازها است. پروپیلن گلیکول و نانو ذرات ژل هیدروکسید آلومینیوم ترکیبات پروتئینی را جذب و سرعت رهش آنها را کاهش میدهند. بنابراین هدف این پژوهش مقایسه اثر تزریق GnRH حلشده در ژل نانوهیدروکسید آلومینیوم و پروپیلن گلیکول بر همزمانسازی چرخه فحلی، القاء تخمکریزی و بازده تولیدمثلی پس از تلقیح مصنوعی در گوسفند نژاد مهربان بود.
مواد و روش ها: در فصل تولیدمثلی تعداد ۶۷ راس میش بالغ غیرآبستن (با میانگین وزنی۵/۳۳±۵۷/۷۲ کیلوگرم، سن ۲-۴ سال و نمره بدنی ۳/۵-۳) انتخاب و با اسفنج پروژسترونی برای یک دوره کوتاه مدت ۷روزه تیمار شدند. همه میش ها هنگام برداشت اسفنج ۵ میلی گرم PGF۲α (دینوپروست) دریافت و سپس بهطور تصادفی به چهار تیمار تقسیم شدند. در تیمار ۱ هر راس میش در زمان برداشت اسفنج ۴۰۰ واحد بینالمللی eCG (بهصورت عضلانی) نیز دریافت کرد. در تیمار ۲ و ۳ هر راس میش ۳۶ ساعت پس از برداشت اسفنج بهترتیب ۵۰ میکروگرم GnRH حل شده در ژل نانوهیدروکسید آلومینیوم و یا پروپیلن گلیکول (بهصورت زیرجلدی) دریافت کرد. در تیمار ۴ هر راس میش ۵۶ ساعت پس از خارجسازی اسفنج ۵۰ میکروگرم GnRH حل شده در آب مقطر (به صورت عضلانی) دریافت کرد. همه میش ها ۵۶ ساعت پس از برداشت اسفنج بهروش لاپاراسکوپی تلقیح شدند. در زمان تلقیح، تعداد میش های فحل ثبت و وضعیت فحلی بر اساس تونوسیته رحم درجهبندی شد. غلظت استرادیول (E۲) پلاسما ۳۶ و ۵۶ ساعت پس از برداشت اسفنج اندازهگیری شد. غلظت پروژسترون (P۴) پلاسما و میزان تخمکریزی نیز ۱۱ روز پس از تلقیح تعیین شد. میزان گیرایی، باروری و زایش گله نیز پس از زایمان محاسبه شد.
یافته ها: درصد بروز فحلی، کیفیت فحلی، درصد وقوع تخمک ریزی، تعداد تخمک های آزاد شده بهازای هر میش و غلظت P۴ پلاسما بین تیمارها مشابه بود. در تیمار ۱ غلظت E۲ پلاسما ۳۶ ساعت بعد از برداشت اسفنج بیشتر بود (۰/۰۵>p) اما، ۵۶ ساعت بعد از برداشت اسفنج بین تیمارها تفاوتی نداشت. در تیمار۳ درصد گیرایی نسبت به میشهای تخمکریزی کرده بهطور معنیداری بیشتر از تیمار ۲ بود (۰/۰۵>p). درصد گیرایی نسبت به میشهای تلقیح شده، درصد باروری و برهزایی در تیمار ۳ بیشتر از سایر تیمارها بود اگرچه این تفاوت از نظر آماری معنیدار نبود.
نتیجه گیری کلی: آهسته رهش کردن GnRH با حل کردن آن در پروپیلن گلیکول و یا نانوذرات ژل هیدروکسید آلومینیوم مشابه eCG باعث بروز فحلی، تخمک ریزی میشود اما پروپیلن گلیکول کارایی بهتری در همزمانسازی حیوان برای تلقیح مصنوعی دارد
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رقیه محمدیان مصمم
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
عباس فرح آور
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
مرتضی یاوری
Department of clinical science, Faculty of Paravterinary, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
حسن علی عربی
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :