بررسی سازگاری و عملکرد تولید کلن های پرمحصول تبریزی (.Populus nigra L) در استان مرکزی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 118
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFPR-29-4_006
تاریخ نمایه سازی: 28 آذر 1402
چکیده مقاله:
پژوهش پیش رو با هدف معرفی کلن های پرمحصول و سازگار صنوبر در نهالستان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی اجرا شد. ده کلن تبریزی (Populus nigra L.) غیربومی تاج بسته برای یک دوره ۱۱ساله در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در فاصله کاشت ۳×۲ متر مربع برای آزمایش سازگاری بررسی شدند. در پایان هر فصل رویش، مشخصه های قطر برابر سینه، ارتفاع کل، حجم کل، مساحت تاج، میانگین رویش های قطری، ارتفاعی و حجمی، درصد زنده مانی، کیفیت تنه، تراکم شاخه در تنه و مقاومت به آفات اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که همه مشخصه های مورد بررسی (به جز ارتفاع کل)، تفاوت معنی داری بین کلن های مختلف داشتند. براساس نتایج مقایسه میانگین ها، بیشترین قطر برابر سینه، موجودی حجمی، رویش ارتفاعی و رویش حجمی در کلن P.n.۶۲/۱۵۴ و کمترین قطر برابر سینه، موجودی حجمی، مساحت تاج، رویش های قطری و حجمی و درصد زنده مانی در کلن P.n.۵۶/۳۲ مشاهده شد. مشخصه های خمیدگی تنه، تراکم شاخه در تنه و حساسیت به آفات در P.n.۵۶/۳۳ به طور معنی داری بیشتر از کلن های دیگر بود. باتوجه به نتایج این پژوهش، P.n.۶۲/۱۵۴، P.n.۵۶/۷۵ و P.n.۶۲/۱۷۲ به ترتیب با رویش سالانه حجمی ۶۳/۸۰، ۶۸/۶۸ و ۲۹/۶۲ متر مکعب در هکتار به عنوان کلن های تبریزی با تولید زیاد چوب و مناسب کاشت در استان مرکزی معرفی می شوند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
غلامرضا گودرزی
نویسنده مسئول، استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران
فاطمه احمدلو
استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
محسن چقایی
کارشناس ارشد جنگل، اداره جنگل کاری و جنگل داری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی، اراک، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :