ارزیابی تنوع ژنتیکی تعدادی از جمعیت های خرمای ایران با استفاده از انگشت نگاری نشانگر ISSR

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی و جشنواره علمی خرمای ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANDATE01_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1672
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیره مارصفری

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه ایلام

علی اشرف مهرابی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ایلام

چکیده

خرما یکی از محصولات باغی مهم کشور ایران است و نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد. تنوع و ارتباط ژنتیکی 75 نمونه از 15 جمعیت درخت خرما با استفاده از نشانگر ISSR ارزیابی شد. در مجموع 162 باند با استفاده از 14 آغازگر 17 و 18 نوکلئوتیدی ISSR تولید شد که از این میان 155 باند چندشکل بودند. بیشترین تعداد اللهای تکثیر شده و تعداد اللهای چندشکل مربوط به آغازگر 886 UBC، بیشترین شاخص محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) مربوط به 884 UBC و بیشترین شاخص نشانگر (MI) مربوط به 840 UBC است. تجزیه خوشهای با استفاده از روش NJ و ماتریس عدم تشابه دایس انجام گرفت و 15 جمعیت را به دو گروه اصلی تفکیک نمود. جمعیتهای فرسی، عویدی، گنتار، کبکاب و دگلتنور در یک دسته و سایر جمعیتها در دسته دیگر قرار گرفتند. تجزیه واریانس مولکولی (AMOVA) به منظور برررسی تنوع ژنتیکی درون و بین جمعیتها صورت گرفت و نشان داده شد که واریانس ژنتیکی بین جمعیتها بیشتر از واریانس درون جمعیتهاست. جمعیتهای عویدی و گنتار به ترتیب با بیشترین (62/35) و کمترین (23/46) درصد مکانهای ژنی چندشکل به ترتیب بیشترین و کمترین تنوع ژنتیکی را نشان دادند. بیشترین و کمترین تشابه ژنتیکی نیز به ترتیب بین ارقام دیری و گنتار (0/994) و کبکاب با هر یک از ارقام دیری و گنتار (0/941) مشاهده شد. نشانگر ISSR به دلیل سادگی، سرعت، هزینه پایین و نیز نشان دادن چندشکلی بالا و پوشش دادن تمام ژنوم خرما تکنیکی قدرتمند در تعیین تنوع و ارتباط ژنتیکی جمعیتهای خرما است.

کلیدواژه ها

تشابه ژنتیکی، تجزیه خوشهای، جمعیت، تجزیه واریانس مولکولی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.