بررسی اثرات سمی پلی آکریلات سدیم در غلظت های مختلف بر میزان تکوین جنین و بیان ژن های آپوپتوز و آنتی اکسیدانت در بلاستوسیست موش
محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 11، شماره: 1
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 240
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EAB-11-1_001
تاریخ نمایه سازی: 22 آذر 1402
چکیده مقاله:
پلی آکریلات سدیم ماده ای است با قدرت جذب آب و رطوبت بالا که از آن در ساخت پدهای بهداشتی استفاده می گردد. در این مطالعه تاثیر این ماده بر میزان تکوین جنین و میزان بیان ژن های دخیل در آپوپتوز و ژن های آنتی اکسیدانت در بلاستوسیست بررسی گردید. موش های ماده بالغ با تزریق هورمون های گنادوتروپین سرم مادیان باردار (PMSG) و گنادوتروپین جفت انسان (hCG) تحریک تخمک گذاری شده و پس از قرار گرفتن در کنار موش های نر، زیگوت ها از لوله های تخمدانی جمع آوری شده و در چهار گروه در محیط کشت حاوی غلظت های ۰، ۵، ۲۵ و ۵۰ میکروگرم بر میلی لیتر پلی آکریلات سدیم انتقال داده شدند. زیگوت ها تا مرحله بلاستوسیست کشت داده شد و تکوین جنین مورد بررسی قرار گرفت. بیان ژن های مورد نظر در بلاستوسیست ها به روش real time RT-PCR مورد آزمون قرار گرفت. از آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و تست تعقیبی دانکن برای تعیین تفاوت بین میانگین گروه ها استفاده شد. میزان تشکیل بلاستوسیست در گروه دارای بالاترین غلظت پلی آکریلات سدیم نسبت به گروه کنترل کمتر بود (۰۵/۰P<). میزان بیان ژن Bcl-۲ در گروه دارای غلظت ۵ میکروگرم بر میلی لیتر نسبت به گروه کنترل افزایش یافت و در گروه دارای غلظت ۵۰ میکروگرم بر میلی لیتر نسبت به گروه های دارای غلظت ۵ و ۲۵ میکروگرم بر میلی لیتر کاهش یافت (۰۵/۰P<). میزان بیان ژن Bax/Bcl-۲ و میزان بیان ژن Caspase-۳ در گروه دارای غلظت ۵۰ میکروگرم بر میلی لیتر نسبت به گروه صفر، ۵، ۲۵ میکروگرم بر میلی لیتر افزایش یافت (۰۵/۰P<). بنابراین غلظت های بالای سدیم پلی اکریلات از طریق سیستم آپوپتوز تاثیر مخرب بر جنین دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا خدابنده
استادیار، مرکز تحقیقات فناوری سلول های بنیادی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
ساناز علائی
استادیار، گروه بیولوژی تولیدمثل، دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
مهین تاج دارا
دکتری پزشکی مولکولی، مرکز تحقیقات فناوری سلول های بنیادی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
مریم داوری
دکتری پزشکی مولکولی، مرکز تحقیقات فناوری سلول های بنیادی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
عزیزالله باختری
دکتری جانوری سلولی تکوینی، مرکز تحقیقات فناوری سلول های بنیادی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :