شناسایی موانع خودمدافعه گری در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس استان خوزستان: تحلیل محتوای کیفی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 84

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_REHA-22-3_007

تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1402

چکیده مقاله:

اهداف: بیماری مزمن مالتیپل اسکلروزیس اغلب در سنین میانه عمر، زمانی که فرد مهم ترین نقش های خود در خانواده و جامعه را بر عهده دارد، بروز می یابد و می تواند بر خودمدافعه گری تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی موانع خودمدافعه گری زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس صورت پذیرفت. روش بررسی: این مطالعه با رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. مشارکت کنندگان شامل ۱۰ زن عضو انجمن ام اس استان خوزستان در دهه سوم و چهارم زندگی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند با سطح تحصیلات و وضعیت تاهل و شغلی گوناگون انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد و تا اشباع داده ها از خرداد تا آبان ۱۳۹۸ ادامه پیدا کرد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی گرانهیم و لاندمن (۲۰۰۴) با رویکرد استقرایی به صورت مستمر و به طور هم زمان با جمع آوری داده ها انجام شد. به منظور بررسی روایی و اعتماد یافته های کیفی از معیار های لینکلن و گوبا شامل «اعتبار یا مقبولیت»، «قابلیت اطمینان»، «قابلیت تایید» و «قابلیت انتقال» استفاده شد. یافته ها: در طی فرایند تحلیل داده ها ۹۰۰ کد اولیه و ۲۱ زیرطبقه و ۶ طبقه اصلی شامل موانع خانوادگی، موانع درمان، موانع حرفه ای، موانع محیطی، موانع اجتماعی فرهنگی و موانع روان شناختی آشکار شدند. نتیجه گیری: زنان مبتلا به ام اس با موانع گوناگونی برای احقاق خودمدافعه گری روبه رو هستند که در کنار موانع فردی بخش عمده آن ها ناشی از خانواده، محیط و جامعه است. وجود حمایت اجتماعی و در دسترس بودن اطلاعات کافی و مناسب دو مسئله ای هستند که مشخص شد می توانند نقش بسزایی در رویارویی زنان مبتلا به ام اس با موانع پیش روی ایشان و احقاق حقوقشان از طریق خودمدافعه گری داشته باشد.

نویسندگان

Sara Bachari

Department of Rehabilitation Administration, School of Rehabilitation, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran.

Ghazaleh Mandani

Department of Occupational Therapy, Musculoskeletal Rehabilitation Research Center, School of Rehabilitation, Ahvaz Jundishapur University of Medical Science, Ahvaz, Iran.

Roya Ghasemzadeh

Department of Occupational Therapy, Musculoskeletal Rehabilitation Research Center, School of Rehabilitation, Ahvaz Jundishapur University of Medical Science, Ahvaz, Iran.

Shadab Shahali

Department of Reproductive Health and Midwifery, School of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.