سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

عوامل منفی تاثیرگذار بر خواب سالمندان ایرانی: یک مطالعه مروری

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 103

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_REHA-22-2_001

تاریخ نمایه سازی: 20 آذر 1402

چکیده مقاله عوامل منفی تاثیرگذار بر خواب سالمندان ایرانی: یک مطالعه مروری

هدف: به موازارت افزایش سن و سالمندی، مشکلات و بیماری های مختلف جسمی و روانی در سالمندان ایجاد می شود. از جمله این مشکلات می توان به اختلالات خواب اشاره کرد. مدل شخص، محیط و اکوپیشن، یکی از مدل های معمول و کاربردی در کاردرمانی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل منفی تاثیرگذار در کیفیت خواب سالمندان در سه حیطه ویژگی های مرتبط با فرد، محیط زندگی وی و اکوپیشن طراحی شد. روش بررسی در این مطالعه مروری نظام مند، برای دست یابی به اهداف پژوهش، جست و جوی منابع الکترونیکی در پایگاه داده های اطلاعاتی گوگل اسکالر، پابمد، اسکوپوس، مگیران، ایران مدکس و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی با کلید واژه های انگلیسی Elderly ،Aging, Geriatric ،Older adult ،Iran and sleep و کلیدواژه های فارسی سالمند، سالخورده، بازنشسته، پیر، مسن، خواب و ایران انجام شد. در این مطالعه استراتژی جست وجو، غربالگری و انتخاب داده ها بر اساس معیارهای راهنمای پریسما انجام شد. مقالات مرتبط در بازه زمانی سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ وارد این پژوهش شدند. مواردی که امکان دسترسی به متن کامل آن ها وجود نداشت، مطالعاتی که مشکلات خواب را در گروه های سنی به غیر از سالمندان مورد بررسی قرار داده بودند، مواردی مثل نامه به سردبیر، مطالعات تکراری، لحاظ کردن سالمندان غیرایرانی و مقالاتی به زبانی غیر از زبان فارسی و انگلیسی از مطالعه خارج شدند. در مرحله اول جست وجو و بازیابی مقالات صورت گرفت، در مرحله بعد، پس از حذف مقالات تکراری، عناوین و چکیده مطالعات بازیابی شده به طور مستقل توسط دو نفر از محققین مورد بررسی قرار گرفت تا مطالعاتی که معیارهای ورود به تحقیق را دارند شناسایی و وارد مطالعه شوند. اختلاف نظر با بحث و گفت وگو حل و توافق نهایی حاصل شد. سپس متن کامل تمام مطالعاتی که معیار ورود به مطالعه را داشتند بازیابی شد.متن کامل مقالات منتخب پس از تایید از نظر واجد شرایط بودن، با استفاده از چک لیست استراب، مخصوص مطالعات مقطعی، از نظرکیفیت مورد ارزیابی قرار گرفت و مقالاتی که از ۲۲ آیتم موجود در چک لیست حداقل در ۲۰ آیتم مورد تایید قرار گرفتند وارد مطالعه شدند که ۲۴ مقاله که با اهداف پژوهش هم خوانی داشت، به منظور مرور عمیق تر انتخاب شد. یافته ها: از ۲۴ مطالعه مورد بررسی، ۱۱ مورد مشکلات خواب را در قالب کمی بیان کرده بودند که از این بین نه مورد معتقد بودند که بیش از ۷۰ درصد سالمندان مورد بررسی دارای مشکل خواب هستند. نتایج در عوامل منفی موثر بر مشکلات خواب سالمندان ایرانی در بخش های فردی، محیطی و عوامل مرتبط با اکوپیشن سالمند ارائه شد. در هجده مقاله، به عوامل فردی اشاره شده بود و بیشترین مقالات به مشکلات مرتبط با سلامتی فرد پرداخته بودند. در یازده مقاله، به عوامل محیطی اشاره شده بود و بیشترین مقالات به مشکلات مرتبط با محیط فیزیکی پرداخته بودند. در سه مقاله به عواملی که تاثیر منفی در اکوپیشن خوابیدن سالمندان دارند اشاره شده بود و دو مورد تغییر جای خوابیدن و یک مورد عدم هم صحبتی قبل از خوابیدن را مورد توجه قرار داده بودند. نتیجه گیری عوامل فردی (افزایش سن، مونث بودن، وجود بیماری)، عوامل محیطی (نداشتن ارتباط با اقوام و دوستان، محیط فیزیکی نامناسب و تغییرمحل سکونت)، عوامل اکوپیشن خواب (تغییر مکان خوابیدن سالمندان، بستری شدن در بیمارستان و عدم هم صحبتی با دیگران قبل از خواب) عوامل منفی تاثیرگذار در خواب سالمندان ایرانی است.

کلیدواژه های عوامل منفی تاثیرگذار بر خواب سالمندان ایرانی: یک مطالعه مروری:

نویسندگان مقاله عوامل منفی تاثیرگذار بر خواب سالمندان ایرانی: یک مطالعه مروری

Saideh Sadat Mortazavi

Department of Occupational Therapy, School of Rehabilitation Sciences, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Mahshid Foroughan

Iranian Research Center on Aging, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Seyed Ali Hosseini

Department of Occupational Therapy, School of Rehabilitation Sciences, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Elham Nasiri

Department of Occupational Therapy, School of Rehabilitation Sciences, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Fatemeh Shahbazi

Department of Epidemiology, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
Reimer MA, Flemons WW. Quality of life in sleep disorders. ...
نمایش کامل مراجع