بررسی دوشکلی جنسی بر اساس صفات ریخت سنجی در گونه وزغ تالشی، همراه با بررسی وضعیت حفاظتی گونه
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 534
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NBR-9-1_002
تاریخ نمایه سازی: 9 آذر 1402
چکیده مقاله:
با وجود مطالعات رو به رشد در توصیف الگوهای دوشکلی جنسی در ویژگی های مورفولوژیک خارجی و همچنین در نسبت انگشتان در چهارپایان، دانش ما در مورد برخی از مسائل اساسی و همچنین برخی از گروه های جانوری هنوز کم است. وضعیت این روند و نسبت ها در گروه های مختلف جانوری از جمله در انسان، دیگر پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان بررسی شده است. در این مطالعه، دوشکلی جنسی از لحاظ ویژگی های مورفولوژیک خارجی و همچنین نسبت بین طول انگشتانII تا IV (۲D:۳D, ۲D:۴D, ۳D:۴D) اندام جلویی و عقبی، در ۳۰ نمونه از وزغ های گونه Bufo eichwaldi (۱۵ نمونه نر و ۱۵ نمونه ماده) در شمال ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد ماده ها دارای میانگین طول بدن (SVL) بیشتری نسبت به نرها بودند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (۵۰/۹۰ میلیمتر در نرها در مقابل ۹۳/۱۱۴ میلیمتر در ماده ها و ۰۰/۰P=). از لحاظ دیگر صفات مورفولوژیک نیز نتایج آنالیز T-test (تست T برای نمونه های مستقل) نشان داد که صفات قطر بین دو چشم (IOD)، قطر منفذ گوش (TD)، طول بازو (LHU)، طول پیش بازو (FOL) و طول پا (FL) دارای اختلافات معنی داری (P ≤ ۰.۰۵) بین افراد نر و ماده هستند. همچنین نسبت اندازه طول انگشتان دست و پا در سمت چپ بدن برای گونه مورد مطالعه از لحاظ ۲D:۳D, ۲D:۴D, ۳D:۴D مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دو صفت شامل طول انگشت چهارم پا (D۴) و طول انگشت اول دست (F۱) اختلاف معنی داری بین افراد نر و ماده وجود دارد. همچنین از لحاظ ۲D:۴D بین افراد نر (۴۶۲۸/۰) و ماده (۴۸۵۳/۰) اختلاف معنی دار (۰۴۱/۰P=) در انگشتان دوم و چهارم اندام های عقبی و از لحاظ ۳D:۴D بین افراد نر (۶۳۲۳/۰) و ماده (۶۷۸۷/۰) اختلاف معنی دار (۰۴۰/۰P=) در انگشتان سوم و چهارم اندام های عقبی وجود داشت. در این مطالعه همچنین برخی ویژگی های زیستگاه، اکولوژی، تهدیدات و اقدامات حفاظتی مرتبط با گونه وزغ تالشی مورد بررسی قرار گرفت.
کلیدواژه ها:
amphibian ، ecology ، morphology ، Sustan wetland ، tetrapod ، اکولوژی ، تالاب سوستان ، چهارپایان ، دوزیستان ، مورفولوژی
نویسندگان
Hossein Javanbakht
Department of Biology, Faculty of Science, University of Guilan, Rasht, Iran
Nastaran Heidari
Department of Animal Biology, Faculty of Biological Sciences, Kharazmi University, Karaj, Iran
Iman Alinezhadi
Department of Biology, Faculty of Science, University of Guilan, Rasht, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :