بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بره موم و اثر آن در جلوگیری از اکسیداسیون روغن آفتابگردان
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 113
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FSCT-17-107_010
تاریخ نمایه سازی: 30 آبان 1402
چکیده مقاله:
برهموم یک ماده صمغی جمع آوری شده توسط زنبور عسل از منابع گیاهی مختلف است. هدف از این تحقیق، ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره برهموم در روغن آفتابگردان طی زمان نگهداری بود. در این پژوهش، ابتدا ظرفیت آنتیاکسیدانی عصارههای اتانولی، متانولی و آبی برهموم با استفاده از روش DPPH ارزیابی شد. نتایج نشان داد که عصاره متانولی برهموم بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی را داشت. سپس غلظتهای مختلف عصاره متانولی (۰، ۵/۰ و ۱ درصد) به روغن آفتابگردان اضافه شده و به مدت ۶۰ روز در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد نگهداری شدند. برای مقایسه عصاره بره موم با آنتیاکسیدانهای صنعتی، روغن آفتابگردان بازاری حاوی TBHQ نیز تهیه شده و همراه نمونهها نگهداری شد. در طی زمان نگهداری، هر ۲۰ روز یک بار، اندیسهای پراکسید (PV)، اسید تیوباربیتوریک (TBARS) و اسیدی اندازهگیری شدند. دادههای حاصله با استفاده از طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که افزودن آنتیاکسیدان به روغن آفتابگردان منجر به کاهش اندیسهای PV، TBARS و اندیس اسیدی نمونهها شد. از این نظر، غلظت ۱ درصد عصاره متانولی بره موم کارآمدتر از غلظت ۵/۰ درصد و آنتیاکسیدان سنتزی بود. در طی زمان نگهداری، مقادیر اندیسهای اکسیداتیو نمونهها به تدریج افزایش یافت. در همه زمانهای مورد مطالعه، بالاترین میزان اکسیداسیون مربوط به روغن خام بود. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که اختلاف معنیداری بین امتیازات طعم، رنگ و پذیرش کلی روغن حاوی عصاره برهموم و روغن آفتابگردان بازاری وجود نداشت، اما امتیاز مربوط به بو روغن حاوی عصاره برهموم کمتر از روغن بازاری بود. این گونه به نظر میرسد که عصاره متانولی برهموم دارای فعالیت آنتیاکسیدانی است که میتوان از آن به عنوان یک آنتیاکسیدان در روغن و محصولات بر پایه روغن طی زمان نگهداری استفاده نمود.
کلیدواژه ها:
Antioxidant activity
Oxidation of oil
Propolis
Sunflower oil
bee products ، اکسیداسیون روغن
بره موم
خاصیت آنتی اکسیدانی
روغن آفتابگردان
فراورده های زنبورعسل
نویسندگان
Mazyar Esfandiarifard
Graduated Master, Department of Food Science and Technology, Islamic Azad University, Damghan Branch, Damghan, Iran.
seyedhamidreza ziaolhagh
Agricultural Engineering Research Department, Semnan (Shahrood) Agricultural and Natural Resources Research and Education Center , AREEO, Shahrood, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :