تاثیر قارچ تریکودرما Trichoderma longibrachiatum و محلول پاشی کیتوزان بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک و عملکرد ریحان (Ocimum basilicum L.) در شرایط کم آبیاری
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 3
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 275
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-15-3_007
تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1402
چکیده مقاله:
کمآبی از مهم ترین عوامل تنشزای محیطی است که تولید محصولات کشاورزی را به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش عملکرد میشود. بهرهگیری از ریزجانداران افزاینده رشد گیاه و استفاده از پلیمرهای زیستی مانند کیتوزان یکی از راهکارهای بهبود تحمل گیاه در شرایط کمآبیاری پیشنهاد شده است. در همین راستا، پژوهشی به منظور بررسی تاثیر قارچTrichoderma longibrachiatum و محلولپاشی کیتوزان بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک و عملکرد ریحان (Ocimum basilicum L.) در شرایط کمآبیاری، بهصورت کرتهای خرد شده- فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عاملهای آزمایش شامل کمآبیاری در سه سطح (دور آبیاری دو روز به عنوان آبیاری نرمال و سه و چهار روز به عنوان شرایط کمآبیاری) به عنوان عامل اصلی و کیتوزان در سه سطح (۰، ۲/۰ و ۴/۰ گرم در لیتر) و قارچ T. longibrachiatum در دو سطح شاهد و پیشتیمار با قارچ تریکودرما به صورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش دور آبیاری از دو به چهار روز، صفات مورفولوژیک ریحان، مانند طول ریشه افزایش و طول ساقه، وزن خشک برگ، ریشه، ساقه و عملکرد ماده خشک کاهش یافت. همچنین، صفات فیزیولوژیک ریحان مانند کاروتنوئید و عدد کلروفیلمتر افزایش و مقدار کلروفیل a، b و کلروفیل کل کاهش یافت. در مقایسه، کاربرد سطح ۲/۰ کیتوزان در شرایط تلقیح با قارچ سبب افزایش محتوای کلروفیل b به میزان ۶۸ درصد شد. همچنین، بالاترین درصد و عملکرد اسانس در هر دو شرایط آبیاری نرمال و کمآبیاری با کاربرد قارچ تریکودرما و کیتوزان حاصل شد. در مجموع، یافتهها بیانگر اثر مثبت کاربرد همزمان قارچ تریکودرما و کیتوزان در بهبود رشد رویشی و افزایش تحمل به تنش کمآبیاری در گیاه ریحان بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهتاب میری
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
همت اله پیردشتی
گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
ارسطو عباسیان
گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
زهرا نوری آکندی
دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران
مهرانوش امامیان طبرستانی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :