تعیین اولویت مالیات گیری از بخش های اقتصادی در جهت بهبود توزیع درآمد در اقتصاد ایران با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی
محل انتشار: فصلنامه اقتصاد مقداری، دوره: 11، شماره: 1
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 167
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JQE-11-1_001
تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1402
چکیده مقاله:
توزیع نابرابر درآمد و ثروت در جامعه سبب بروز مشکلات بسیاری در حوزه-های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور خواهد شد. از آنجا که مالیات ها نقش اساسی تری را نسبت به سایر ابزارهای اقتصادی برای تعدیل توزیع درآمد و ثروت در جامعه بر عهده دارند، در این پژوهش تلاش شده تا اولویت مالیات گیری از بخش های اقتصادی در جهت کاهش نابرابری ها تعیین گردد. بدین منظور، با بهره گیری از ماتریس حسابداری اجتماعی سال ۱۳۸۰و استفاده از نرم افزارهای IO-SAM و MATS آثار و تبعات افزایش نرخ مالیات بر هر یک از بخش های اقتصادی بررسی شد. بعلاوه، کل اثرات به اثرات مستقیم و غیرمستقیم تفکیک شد. نتایج به دست آمده نشان داد که افزایش نرخ مالیات در بخش های وسایل نقلیه موتوری، خدمات حمل و نقل هوایی، بنزین، پست، مخابرات و خدمات پشتیبانی شاخص هزینه زندگی خانوارهای کم درآمد را کمتر افزایش می دهد و با توجه به اولویت ذکر شده می توان از آنها مالیات گرفت. اما در بخش های برق، نفت سفید، آرد، روغن های گیاهی و حیوانی، گوشت، محصولات لبنی، خدمات حمل و نقل جاده ای مسافر، چای و قند احتمالا به دلیل مصرف بالای خانوارهای کم درآمد، شاخص هزینه زندگی این خانوارها بیشتر افزایش می یابد. بنابراین بهتر است از این بخش ها با اولویت بیان شده مالیات کمتری گرفته شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سید مرتضی افقه
دانشگاه شهیدچمران اهواز
یعقوب اندایش
دانشگاه شهید چمران اهواز
ناهید چناری
دانشگاه شهید چمران اهواز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :