اثر ژنوتیپ در موفقیت پیوند خزانه ای در سه کلون چای
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 96
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAFHC-8-1_008
تاریخ نمایه سازی: 26 آبان 1402
چکیده مقاله:
به منظور دستیابی به فن پیوند خزانه ای و تولید نهال های پیوندی چای، پژوهشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با نه تیمار و سه تکرار طی دو سال در ایستگاه تحقیقات چای شهید اسلامی لاهیجان اجرا شد. در این آزمایش از سه کلون امیدبخش ۱۰۰، ژنوتیپ انتخابی ۲۰۲۱ و رقم DN (سریلانکایی) به عنوان پایه و پیوندک استفاده شد. پس از پیوند، برخی از صفات کیفی برگ سبز چای مانند پلی فنل کل، میزان فعالیت آنزیم های پلی فنل اکسیداز و پراکسیداز و درصد پروتئین در نزدیک ترین برگ ها به محل پیوند درگیاهان پیوندی و غیر پیوندی (شاهد) اندازه گیری شد. هم چنین اندازه گیری صفات کمی مانند ماده خشک، ارتفاع گیاه، تعداد برگ، قطر ساقه و درصد زنده مانی پیوند و نهال های شاهد پس از پیوند انجام گردید. نتایج نشان داد که بین گیاهان پیوندی و غیرپیوندی از نظر درصد زنده مانی برای تولید نهال، درصد پلی فنل کل و آنزیم پلی فنل اکسیداز اختلاف معنی داری وجود داشت به طوری که درصد زنده مانی نهال های قلمه ای در همه موارد بیشتر از نهال های پیوندی بود. در بین ترکیبات پیوندی، پیوند ۱۰۰/DN (پایهDN و پیوندک ۱۰۰) با %۵۶ بیشترین درصد زنده مانی را داشت. از نظر درصد ماده ی خشک، ارتفاع گیاه، تعداد برگ و قطر ساقه بین گیاهان پیوندی و غیرپیوندی اختلاف معنی داری وجود نداشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین مقدار پلی فنل کل مربوط به گیاهان پیوندی ۲۰۲۱/ ۱۰۰(پایه ۲۰۲۱ و پیوندک ۱۰۰)به میزان %۱۳/۷ و کمترین مقدار نیز مربوط به قلمه های ریشه دار کلون ۱۰۰ به میزان %۱۰/۴ بود. بیشترین مقدار پروتئین مربوط به گیاهان پیوندی DN/۲۰۲۱ (پایه ۲۰۲۱ و پیوندک DN) به میزان %۱۳/۵ و کمترین مقدار آن نیز مربوط به گیاهان غیرپیوندی DN به میزان ۹% بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاضل پورحقگوی سرشکه
محقق، پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران.
کوروش مجد سلیمی
مربی، پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران.
مهران غلامی
مربی، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :