بررسی الگوی ساختاری تعهد سازمانی، استرس شغلی، سرمایه روان شناختی و فرسودگی شغلی در میان پرستاران شهر کرمانشاه در سال ۱۴۰۰
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 172
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SHIMU-31-4_002
تاریخ نمایه سازی: 11 آبان 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: حرفه پرستاری یکی از چالش برانگیزترین مشاغل در میان مراقبت های بهداشتی است که بسیاری از این چالش ها می تواند به کاهش کارایی و فرسودگی شغلی در میان آنان منجر شود؛ بنابراین، پژوهش حاضر به منظور بررسی الگوی ساختاری تعهد سازمانی، استرس شغلی، سرمایه روان شناختی و فرسودگی شغلی در میان پرستاران شهر کرمانشاه، در سال ۱۴۰۰ انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی است که به روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل پرستارانی بود که در بیمارستان های دولتی و خصوصی سطح شهر کرمانشاه در سال ۱۴۰۰ شاغل بودند. حجم نمونه پژوهش ۳۰۰ نفر بود و از روش نمونه گیری تصادفی و طبقه ای استفاده گردید. داده ها با آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری تحلیل شدند. نرم افزار استفاده شده SPSS vol.۱۹ و AMOS بود. سطح معناداری P<۰.۰۵ در نظر گرفته شد.
یافتههای پژوهش: میانگین و انحراف معیار متغیر فرسودگی شغلی ۷۲/۱۷±۱۷/۶۳، تعهد سازمانی ۲۶/۱۷±۰۹/۷۸، سرمایه روان شناختی ۲۸/۲۲±۴۵۲/۱۱۵ و استرس شغلی ۸۹/۱۲±۶۳/۳۸ بود. تحلیل داده ها حاکی از برازش مناسب الگو است. نتایج پژوهش نشان داد که تعهد سازمانی (=-۰.۳۵β، P=۰.۰۲)، استرس شغلی (=-۰.۳۹β، P=۰.۰۲) و سرمایه روان شناختی (β=-۰.۶۴، P=۰.۰۰۱) بر فرسودگی شغلی اثر مستقیم معنادار داشتند؛ همچنین تعهد سازمانی (β=۰.۳۱، P=۰.۰۰۱) و استرس شغلی (β=۰.۷۵، P=۰.۰۰۱) بر سرمایه روان شناختی اثر مستقیم معنادار داشتند. سرمایه روان شناختی به واسطه تعهد سازمانی و استرس شغلی بر فرسودگی شغلی (β=۰.۱۸، P=۰.۰۰۱) اثر غیرمستقیم معنادار داشت؛ یعنی نتایج آزمون سوبل ۹/۱ برای تعهد سازمانی و برای فرسودگی شغلی ۵۶/۳ در سطح P<۰.۰۵ معنادار بود؛ بنابراین، اثر استرس شغلی در رابطه با سرمایه روان شناختی و فرسودگی شغلی بیشتر از تعهد سازمانی بود.
بحث و نتیجه گیری: باورهای فراشناخت و طرح واره های هیجانی می تواند پیش بینی کننده مفیدی در افکار خودکشی مصرف کنندگان مواد باشدمدیران پرستاری می توانند مداخلاتی برای ارتقای تعهد سازمانی و سرمایه روان شناختی پرستاران اجرا کنند؛ همچنین در بعد کاهش استرس و فرسودگی شغلی جامعه پرستاران نیز با تقویت مولفه های تعهد سازمانی و سرمایه روان شناختی می توان گام های موثری برداشت.
تازه های تحقیق:
حمیدرضا آریانپور Google Scholar, Pubmed
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا مرادی
Dept of Psychology and Counseling, Faculty of Humanities and Social Sciences, Ardakan University, Ardakan, Iran
حمیدرضا آریانپور
Dept of Psychology and Counseling, Faculty of Humanities and Social Sciences, Ardakan University, Ardakan, Iran
یاسر رضاپور میرصالح
Dept of Psychology and Counseling, Faculty of Humanities and Social Sciences, Ardakan University, Ardakan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :