بررسی اثر کاربرد سوپرجاذب رطوبتی و تلقیح با قارچ میکوریزا بر جذب عناصر غذایی، کارآیی مصرف آب و عملکرد گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum) در شرایط کم آبیاری
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 108
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-15-2_009
تاریخ نمایه سازی: 8 آبان 1402
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر سوپرجاذب رطوبتی و تلقیح میکوریزایی بر میزان مصرف آب، جذب عناصر غذایی، عملکرد کمی و کیفی سیبزمینی (Solanum tuberosum) آزمایشی به صورت طرح استریپ- پلات فاکتوریل (طرح نواری) با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی طی سال های ۹۸-۱۳۹۷ در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان به اجرا درآمد. در این تحقیق، مقدار آب آبیاری در سه سطح ( ۱۰۰ ، ۷۵ و۵۰ درصد نیاز آبی بر اساس تبخیر و تعرق) در کرتهای افقی و فاکتور استفاده از سوپر جاذب Trawat۲۰۰A با دو سطح (۰ و ۸۰ کیلوگرم در هکتار) و میکوریزادر دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح با میکوریزا گونه Glomus etunicatum) در کرتهای عمودی قرار گرفتند. در طول فصل رشد، درصد کلونیزاسیون ریشه، غلظت عناصر غذایی در اندامهای مختلف اندازه گیری شد. در مرحله برداشت عملکرد هر کرت توزین، ماده خشک غده اندازهگیری و کارآیی مصرف آب تعیین گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثرات اصلی میزان آبیاری، استفاده از میکوریزا و سوپرجاذب در عملکرد غده و درصد ماده خشک آن، میزان جذب عناصر غذایی در ساقه، برگ و در غده معنیدار شد. در مقایسه اثر سال های آزمایش صرفا در کارآیی مصرف آب تفاوت معنیدار (P≤۰.۰۵) مشاهده شد. مقایسه میانگینها نشان داد که با اعمال کم آبیاری (کاهش میزان آب آبیاری) عملکرد کل ۹۶/۸ تن در هکتار کاهش پیدا کرد، اما این کاهش در شرایط تلقیح توام با میکوریزا و با کاربرد پلیمر سوپر جاذب به طور معنی داری (فقط ۹۲/۴ تن در هکتار) کمتر بود. در شرایط کم آبیاری متوسط و شدید استفاده از میکوریزا و سوپر جاذب عملکرد کل را در مقایسه با عدم استفاده از آ ن ها به ترتیب حدود ۵/۹ و ۱۵/۱۰ درصد افزایش داد. همچنین میزان جذب عناصر غذایی (پرمصرف و کم مصرف) در غده و نیز در شاخ و برگ متناسب با کاهش میزان آب آبیاری کاهش پیدا کرد. میکوریزا و سوپرجاذب در افزایش قدرت جذب عناصر غذایی به ویژه در شرایط کم آبیاری موثرتر عمل کردند. در مجموع، تلقیح با میکوریزا و به کارگیری سوپرجاذب در سیب زمینی اثرات مثبت و موثری در جذب مواد غذایی و همچنین عملکرد کل در شرایط کم آبیاری و به ویژه با اعمال کم آبیاری شدید داشت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
خسرو پرویزی
دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران
علیرضا یزدانپناه
استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.
بهروز مرادی عاشور
مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :