بررسی تنوع و فلور علف های هرز و پراکنش گونه ماشک خرزی (Vicia hyricania L.) در مقایسه با سایر علف های هرز مورد بررسی در مزارع گندم و نخود کرمانشاه
محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 37، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 233
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPP-37-2_007
تاریخ نمایه سازی: 8 آبان 1402
چکیده مقاله:
بررسی و شناسایی تنوع و ترکیب علفهای هرز در مناطق مختلف کشاورزی، می تواند در تعیین راهکارهای بهینه برای مدیریت علفهای هرز و شناخت نوع علفهای هرز مهاجم در مزارع آن منطقه مفید واقع گردد. ماشک خرزی Vicia hyricania یکی از مهمترین گیاهان هرز مشکل ساز به ویژه در مزارع گندم زمستانه و نخود به شمار میرود. از این رو وضعیت پراکنش این گیاه هرز به روش نمونه گیری تصادفی در سال زراعی ۹۸- ۱۳۹۹ در ۳۰۰ مزرعه از مزارع گندم آبی و دیم (۲۵۰ مزرعه) و نخود دیم (۵۰ مزرعه) در شهرستان کوزران استان کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت. مولفههای مربوط به فراوانی نسبی، غنای گونه ای، تراکم و یکنواختی نسبی و نیز شاخصهای تنوع و غالبیت اندازه گیری شد. بیشترین میانگین تراکم گونه ای با ۲/۳۵ بوته در متر مربع و بیشترین فراوانی نسبی ۳/۳۶ درصد مربوط به ماشک خرزی و کمترین میانگین تراکم گونه ای (۲۷/۰) و فراوانی نسبی (۲۶/۰) به ترتیب متعلق به گونه Tragopogon major و Melilotus albus Medic بود. همچنین غالب ترین گونه های پهن برگ شامل شیرپنیر (Galium tricornutum Dandy.)، ماشک خرزی، خردل وحشی (Sinapis arvensis L.) و سرشکافته (Cephalaria syriaca (L) Roemer & Schultes) بودند. شاخص یکنواختی در گندم زارهای آبی و دیم شهرستان کوزران استان کرمانشاه نشان می دهد که اختلاف بین گونه ها از نظر یکنواختی بسیار به هم نزدیک و در دامنه ۵۳/۰ خردل وحشی تا ۹۵% خار مریم (Silybum marianum) متغیر بود. علاوه بر آن نتایج پهنه بندی از ۱۳۰۰ تا ۱۶۰۰ متر نشان داد که ارتفاع از سطح دریا تاثیر چندانی در تراکم اکوتیپ های ماشک خرزی و سایر گیاهان هرز گندمیان نداشته است. مقدار تنوع شانون- وینر، به میزان ۰۹/۴، و شاخص تنوع سیمپسون ۹۹/۰ و شاخص غالبیت سیمپسون ۸۷/۰ محاسبه شد. تفاوت در شاخص های تنوع گونه ای و غالبیت با میزان و نوع عملیات مدیریتی از جمله استفاده بیش از حد از نهاده های کشاورزی و مشکلات مدیریتی علف کشها در مزارع ارتباط داشت. از این رو ماشک خزری و شیر پنیر به عنوان گونه غالب در مزارع کرمانشاه و عمده ترین گونه مهاجم تشخیص داده شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امین کرمی
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
ایرج نصرتی
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
غلامرضا محمدی
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
علیرضا باقری
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
سیروان بابایی
گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :