مدل سازی و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از مدل زنجیره مارکوف (مطالعه موردی: منطقه قلعه جوق، شهرستان تربت حیدریه)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 87

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JWSC-30-2_004

تاریخ نمایه سازی: 8 آبان 1402

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: پیش بینی تغییرات کاربری اراضی در تشریح روابط متقابل اکوسیستم ها و فعالیت های انسانی، برای کمک به تصمیم گیری مدیران اهمیت زیادی دارد. نقشه کاربری اراضی از منابع اطلاعاتی در مدیریت منابع طبیعی محسوب می شود. مدیریت بهینه منابع، نیازمند بررسی، شناخت تغییرات و تخریب های منابع در گذشته و برنامه ریزی صحیح و اصولی به منظور کنترل و مهار تخریب های احتمالی در آینده می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی کارایی مدل سلول های خودکار- مارکوف (CA مارکوف) در تعیین تغییرات کاربری اراضی و پیش بینی آن در سال های آتی در منطقه قلعه جوق واقع در شهرستان تربت حیدریه می باشد. مواد و روش ها: برای مدل سازی و آشکار سازی تغییرات کاربری اراضی، از تصاویر ماهواره ای، سنجش از دور و مدل زنجیره ای مارکوف استفاده شد. منطقه ی مطالعاتی حوزه آبخیز روستای قلعه جوق از توابع شهرستان تربت حیدریه می باشد. از نقشه توپوگرافی با مقیاس ۱:۲۵۰۰۰ و تصاویر ماهواره OLI, ETM+, MSS لندست به ترتیب مربوط به سال های ۱۹۸۷، ۲۰۰۲، ۲۰۱۵ برای تهیه ی نقشه های کاربری اراضی و روند تغییرات کاربری برای دوره های ۱۹۸۷-۲۰۰۲، ۲۰۰۲-۲۰۱۵ و ۱۹۸۷ تا ۲۰۱۵ استفاده شد. تصاویر ماهواره ای با معادله چند جمله ای درجه یک، به روش نزدیکترین همسایه تصحیح هندسی گردید و با استفاده از تبیین خطی و هیستوگرام اصلاح شدند. جهت طبقه بندی تصاویر از روش طبقه بندی نظارت شده و الگوریتم حداکثر احتمال که دقت فابل قبولی دارند استفاده گردید. نقشه کاربری اراضی در ۴ طبقه ی مرتع، اراضی بایر، اراضی زراعی، باغات تهیه شد. در این تحقیق با استفاده از مدل CA مارکوف نقشه پیش بینی سال ۲۰۱۵ با نقشه نظارت شده مقایسه شد. درصد مساحت کلاس های کاربری اراضی، باغ، مرتع، بایر و زراعی در سال ۱۹۸۷ از ۵، ۵۴، ۲۴ و ۱۷ درصد به ۷، ۴، ۷، ۳۶، ۵۱ و ۶/۷ درصد در سال ۲۰۱۵ تغییر داشته است و نقشه کاربری اراضی برای سال های ۲۰۲۵ و ۲۰۴۰ پیش بینی گردید. جهت کالیبراسیون مدل از نقشه پیش بینی سال ۲۰۱۵ استفاده شد.یافته ها و نتیجه گیری: نتایج نشان داد با توجه به ضریب کاپا بدست آمده، نقشه تهیه شده از دقت بالایی برخوردار بوده است. براساس نتایج حاصل از آشکار سازی و شبیه سازی روند اراضی مرتعی و زراعی جزو ناپایدارترین طبقات محسوب می شوند. اراضی باغی بدلیل توجه بیشتر و اهمیت اقتصادی آن، تغییر چندانی در وسعت آن ایجاد نشده است، بطورکلی بیشترین تغییرات در مراتع و اراضی زراعی رخ داده است. که با توجه به کارهای اصلاحی که در منطقه انجام شده است از مساحت اراضی زراعی کم بازده کاسته و به مراتع اضافه شده است.

نویسندگان

زهرا قلی زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی طبیعت و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، خراسان رضوی، ایران.

جلیل فرزادمهر

نویسنده مسئول، استادیار گروه مهندسی طبیعت و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، خراسان رضوی، ایران.

محمد رستمی خلج

استادیار بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خراسان رضوی، مشهد، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Karimzadeh Motlagh, Z., Lotfi, A., Pourmanafi, S., & Ahmadizadeh, S. ...
  • Fathizadeh, H., Karimi, H., Tazeh, M., & Tavakoli, M. (۲۰۱۳). ...
  • Zare, M., Nazari Samani, A.A., Khalighi Sigarodi, Sh., Jori, M.H., ...
  • FU, X., Wang, X., & Yang, J. (۲۰۱۸). Deriving suitability ...
  • Naghibi, J. Habibian, H., & Habibbian, M.R. (۲۰۱۰). Determination of ...
  • ۱ (۳), ۶۳-۷۳. [In Persian]۱۳.Nickho, N., Iildoromi, A., & Nori, ...
  • Singh, V. G., Singh, S. K., Kumar, N., & Singh, ...
  • Koohestani, N., Rastgar, S., Heidari, G., Shataei Joybari, S., & ...
  • Alavi Panah, S. K., Ehsani, A. H., & Omidi, P. ...
  • Binh, T. N. K. D., Vormant, N., Hung, N., Hens, ...
  • Behraveshian, H. (۲۰۱۶). Investigation of Landsat ۸ Satellite Image Capabilities ...
  • Shalaby, A., & Tateishi, R. (۲۰۰۷). Remot sensing and for ...
  • Salehi, N., Ekhtesasi, M. R., & Talebi, A. (۲۰۱۹). Predicting ...
  • نمایش کامل مراجع