نقش تسهیلگری فرآیندهای اجتماع محور بر توسعه اجتماعی و فرهنگی روستاهای ادغام شده در پیراشهر زابل

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 143

فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RVT-4-2_001

تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1402

چکیده مقاله:

مهم­ترین اهداف تسهیلگری اجتماع محور مربوط به ارتقای مهارت و توانمندی افراد است. با توجه به اینکه مردم ذینفع اصلی در این فرایند هستند، هرگونه برنامه ریزی و شکل گیری سازمان­های اجتماع محور می بایست مبتنی بر مدیریت مردم باشد تا بتواند بستر مناسبی را برای توسعه محلی ایجاد نماید؛ با این نگرش، هدف مقاله حاضر بررسی نقش فرایندهای اجتماع محور بر توسعه اجتماعی و فرهنگی روستاهای ادغام شده در اطراف شهرزابل بوده است. روش تحقیق، توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و پیمایشی می­باشد. جامعه آماری این تحقیق خانوارهای ساکن در پنج محله حاشیه شهر(۹۲۴۴خانوار) بوده که تعداد ۳۶۹ خانوار، به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون T تک نمونه ای و آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) انجام شده است. نتایج بیانگر آن است که بالاترین میانگین شاخص های اجتماعی-فرهنگی به ترتیب در محله معصوم آباد با میانگین ۴۴/۳، محله رسالت با میانگین ۳۴/۳، محله اسلام آباد با میانگین۳۰/۳ بوده و کمترین میانگین  به ترتیب مربوط به محله هیرمند شمالی با میانگین ۰۶/۳ و حسین آباد با میانگین۰۷/۳ بوده است. همچنین براساس مقایسه میانگین تسهیلگری فرآیندهای اجتماع محور در بعد اجتماعی و فرهنگی در سطح محله­های مورد مطالعه، بالاترین میانگین­ها در مولفه اجتماعی-فرهنگی مربوط به دو محله معصوم آباد و رسالت بوده که میانگین این دو محله به طور معنی داری بیشتر از دو محله هیرمند شمالی و حسین آباد است. از دلایل کسب میانگین برتر دو محله معصوم آباد و رسالت می­توان به برگزاری برنامه­های سه شنبه­های فرهنگی( بی بی سنم) و پنجشنبه های (چک چکی) در محله رسالت اشاره کرد.

نویسندگان

اعظم بردبار گلوی

دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا وبرنامه ربزی محیطی، دانشگاه سیستان وبلوچستان، زاهدان، ایران

سیروس قنبری

دانشیار گروه جغرافیا وبرنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا وبرنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان وبلوچستان، زاهدان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابراهیم زاده، عیسی (۱۳۸۹). مهاجرت های روستایی و علل و ...
  • بزی، خدارحم (۱۳۸۵). تحلیلی بر روند شهرنشینی و توسعه فیزیکی ...
  • زنگیشه ئی، سجاد، شیخی، حجت، و برونک، فرهاد (۱۴۰۰). تسهیلگری ...
  • شیخی، حجت، برونک، فرهاد، و زنگیشه یی، سجاد (۱۴۰۰). توسعه ...
  • وطن دوست، حجت، و آرمند، محمدعلی (۱۳۹۷). رویکرد اجتماع محور ...
  • نمایش کامل مراجع