فعالیت حشره کشی خاک دیاتومه ایرانی به تنهایی و یا همراه با عصاره گیاهی پونه، Mentha longifolia برای کنترل حشرات کامل سوسک کشیش، Rhyzopertha dominica روی غلات مختلف

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 53

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JESI-43-3_002

تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1402

چکیده مقاله:

حشرات آفات انباری سالانه خسارت قابل توجهی به غلات وارد کرده و باعث کاهش ارزش کمی و کیفی محصولات انباری می شوند. از مهمترین مشکلات کنترل آفات انباری بوسیله آفت کش های شیمیایی، مقاوم شدن آفات به این آفت کش ها، باقی ماندن پسماندهای روی محصولات غذایی و به خطر انداختن سلامت محیط زیست و سایر جانداران است. خاک دیاتومه بعنوان جایگزین مناسب برای حشره کش های شیمیایی بوده و می تواند به عنوان یکی از بخش های برنامه های کنترل تلفیقی آفات مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه، اثر حشره کشی خاک دیاتومه علیه حشرات کامل سوسک کشیشRhyzoperta dominica F. (Coleptera: Bostrychidae) در توده غلات مختلف شامل گندم، جو، برنج، شلتوک و ذرت بررسی شد. دانه های غلات با غلظت ۴۰۰ پی پی ام فرمولاسیون تجاری Silicosec®، فرمولاسیون ایرانی Dryasil به تنهایی، فرمولاسیون ایرانی Dryasil + ۰۵/۰ درصد عصاره پونه (Mentha longifolia L)، پودر تالک + ۰۵/۰ درصد عصاره پونه، به طور جداگانه و به همراه شاهد تیمار شدند. تلفات حشرات کامل ۱، ۵، ۷، ۱۰ و ۱۴ روز بعد از تیمار شمارش شد. فرمولاسیون ایرانی Dryasil و فرمولاسیون تجاری Silicosec®، به طور معنی داری قادر به کنترل حشرات کامل در توده غلات بودند. میانگین درصد تلفات حشرات کامل سوسک کشیش در گندم، جو، برنج، شلتوک و ذرت تیمار شده با Silicosec® به ترتیب ۳/۵۳، ۸/۹۸، ۴/۴۴، ۰/۶۰ و ۸/۶۸ درصد، ۱۴ روز پس از تیمار گزارش شد. در صورتی که فرمولاسیون ایرانی خاک دیاتومه توانست به ترتیب ۰/۵۰، ۱/۹۱، ۰/۶۰، ۸/۵۸ و ۲/۶۷ درصد تلفات روی حشرات کامل سوسک کشیش ایجاد کند. اثر حشره کشی خاک های دیاتومه با گذشت زمان افزایش پیدا کرد. کمترین مقدار LT۵۰ در جو گزارش شد که نشان دهنده حفاظت بیشتر این محصول نسبت به سایر غلات بود. در جو، Silicosec®، Dryasil و Dryasil + عصاره پونه به ترتیب بعد از ۰۶/۳، ۳۹/۵، و ۰۱/۹ روز باعث ۵۰ درصد تلفات روی حشرات کامل سوسک کشیش شدند.

نویسندگان

فروغ زراسوندی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

علی اصغر سراج

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

معصومه ضیایی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Adarkwah, C., Obeng-Ofori, D., Hörmann, V., Ulrichs, C. & Schöller, ...
  • Athanassiou, C. G., Kavallieratos, N. G. & Andris, N. S. ...
  • Baliota, G. V. & Athanassiou, C. G. (۲۰۲۰) Evaluation of ...
  • Hamel, D., Rozman, V. & Liška, A. (۲۰۲۰) Storage of ...
  • IBMCorp. (۲۰۰۷) IBM SPSS Statistics for Windows Version ۱۶.۰. Spss ...
  • Reihani, M., Yazdanian, M. & Afshar, A. (۲۰۱۶) Enhancing insecticidal ...
  • Saed, B., Ziaee, M., Kiasat, A. R. & Jafari nasab, ...
  • Shazdeahmadi, M. & Sajjadi, S. (۲۰۲۲) Identification of chemical compounds ...
  • Vayias, B. J., Athanassiou, C. G., Kavallieratos, N. G., Tsesmeli, ...
  • نمایش کامل مراجع