ارزیابی ترکیبات لیگنوسلولزی، ویژگی های کمپوست و خاک پوششی تلقیح شده با باکتری ها بر رشد و تولید قارچ خوراکی (Agaricus bisporus)
محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 11، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 138
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SBJ-11-1_003
تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402
چکیده مقاله:
به منظور ارزیابی ویژگیهای کمپوست و خاکی پوششی تلقیح شده با باکتریها بر رشد و عملکرد قارچ خوراکی، آزمایشی بصورت بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال ۱۴۰۰ در شرکت قارچ نگین فصل شهرکرد اجرا شد. تیمارها باکتریهای تلقیح شده به خاک پوششی شامل (ازتوباکتر کروکوکوم، سودوموناس پوتیدا، آزوسپیریلوم لیپوفروم، باسیلوس سابتیلیس، انتروباکتر کلوآسه و سیانوباکترها) و شاهد بودند. خصوصیات شیمیایی و زیستی کمپوست در طی مراحل مختلف کمپوستسازی شامل تنفس میکروبی، جمعیت میکروبی، کربن آلی، کربن آلی محلول در آب سرد و داغ، خاکستر، میزان ترکیبات لیگنوسلولزی، اسیدیته و هدایت الکتریکی و شاخصهای رشد قارچ شامل وزن قارچ، عملکرد، راندمان بیولوژیکی و نرخ تولید اندازهگیری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که خصوصیات شیمیایی و زیستی کمپوست طی فرآیند کمپوستسازی تغییر نموده که بیشترین فعالیت میکروبی یا تنفس میکروبی (پایه ۱۴۵/۹ و برانگیخته ۱۷۶/۹ میکروگرم CO۲ بر گرم کمپوست در ساعت) در نمونههای برداشت شده در شروع فاز II کمپوستسازی اتفاق افتاد که در این مرحله بیشترین جمعیت باکتریایی (CFU.g-۱ ۱۰۹× ۱/۲۵) هم بدست آمده است. جمعیت باکتریایی در خاک پوششی کمتر از کمپوست بود. میزان همیسلولز دامنهای بین ۲۲/۶ الی ۴۵/۱ درصد را نشان داد و مقدار سلولز دامنهای از ۱۶/۷ الی ۴۲/۲ درصد داشته و مقدار لیگنین هم دامنهای از ۱۷/۷ الی ۳۳/۷ درصد حاصل گردید. افزودن باکتریها به خاک پوششی تاثیر مثبت خود را بر عملکرد (۱۵/۹ درصد) و میانگین وزن هر قارچ (۱۸/۰ درصد) نسبت به شاهد (تفاوت معنیداری در سطح احتمال ۵ درصد) نشان داد. در بین باکتریهای استفاده شده، باکتریهای ازتوباکتر کروکوکوم و سودوموناس پوتیدا تاثیر بیشتری نسبت به بقیه باکتریها بر صفات عملکردی قارچ نشان دادند. بنابراین، تحقیقات بیشتر برای تعیین راهبردهایی برای افزایش عملکرد و کیفیت صفات زراعی در کشت تجاری قارچ خوراکی مورد نیاز است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
صاحب سودائی مشائی
استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد. شهرکرد
الناز میرزاخانی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :