بررسی تطبیقی سیستم های کوک در موسیقی ایرانی در آرای نظریه پردازان معاصر
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 149
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFADRAM-27-2_004
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1402
چکیده مقاله:
این نوشته ابعاد مختلف نظریات کوک در موسیقی دستگاهی ایران را از نگاه پژوهشگران معاصر (پس از سال ۱۳۳۲) جمعبندی و با یکدیگر مقایسه میکند و به دلایل تکثر آرا میپردازد. پرداختن به مقوله کوک در دوران کنونی در تولید سمپلهای صوتی، طراحی ساز و نیز بحثهای پیرامون چندصدایی ضرورت دارد. پژوهشگران کوک در موسیقی ایرانی دلایل انحرافها از یک سیستم کوک نظیر کوک درست یا فیثاغوری را سیستماتیک بحث نکردهاند. لذا پرسش اساسی پژوهش بدین شرح است که نحوه اندازهگیری ریزپردهها و مبنای نظریات چه بوده و با یکدیگر چه اختلافی دارند؟ در گام دوم، چه ملاحظاتی را در زمینه کوک باید در نظر داشت؟ بدین منظور در ابتدا به چالشهای کوک در موسیقی ایرانی میپردازیم و در مرحله بعد نظریات را بررسی میکنیم و اختلافات را میسنجیم. روش تحقیق در ابتدا از نوع کتابخانهای است و در منابع نظریات و فواصل بر مبنای یک معیار عددی سنت طبقهبندی و نقصانهای هر یک از مدعیات بررسی میشوند. در انتها جدول مقایسه جهت ورودی نرمافزار و میزان انحراف به دست آمده است. همچنین برخی از مهمترین دلایل انحراف به شرح زیر مشخص شدهاند: الف) ملاحظات آکوستیکی و سایکوآکوستیکی ب) عدم کفایت جامعه آماری ج) مکتبهای آموزشی د) ملاحظات تاریخی
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسین قنبری احمدآباد
دکتری تاریخ تطبیقی تحلیلی هنر اسلامی، گروه مطالعات عالی هنر، دانشکده هنرهای تجسمی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
امین هنرمند
دانشیار گروه موسیقی، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
هومان اسعدی
دانشیار گروه موسیقی، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :