برآورد تبخیر تعرق گیاه مرجع با روش های هارگریوز سامانی و هارگریوز سامانی اصلاح شده و ارزیابی آن ها با استفاده از سامانه نیاز آبی گیاهان در استان کرمانشاه
محل انتشار: مجله هیدروژئولوژی، دوره: 8، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 305
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HYDTR-8-1_001
تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1402
چکیده مقاله:
برآورد دقیق تبخیر تعرق مرجع در بسیاری از مطالعات مثل بیلان هیدرولوژیکی آب، طراحی و مدیریت سیستم های آبیاری، شبیه سازی مراحل رشد و عملکرد گیاهی و برنامه ریزی و مدیریت منابع آب ضروری است. برآورد دقیق این پارامتر می تواند باعث مدیریت و برنامه ریزی صحیح منابع آب باشد. هدف از انجام این مطالعه برآورد مقادیر تبخیر تعرق مرجع در ایستگاه های سینوپتیک استان کرمانشاه طی دوره آماری ۹۸-۱۳۸۹، ارزیابی روش های هارگریوز سامانی و هارگریوز سامانی اصلاح شده و پهنه بندی تبخیر تعرق مرجع در استان بود. به منظور تعیین تبخیر تعرق مرجع از روش استاندارد پنمن مونتیث فائو منتج از سامانه نیاز آبی گیاهان کشور استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد بیشترین و کمترین تبخیر تعرق مرجع سالانه در بین ایستگاه های هواشناسی مورد بررسی به ترتیب به مقدار ۱۷۷۰ و ۱۳۴۱ میلی متر در سال متعلق به ایستگاه های قصرشیرین و سرآرود بود. مهم ترین پارامتر موثر در بیشتر بودن تبخیر تعرق مرجع در ایستگاه قصرشیرین دما و سرعت باد بالا نسبت به سایر ایستگاه ها بود. نتایج حاصل از پهنه بندی تبخیر تعرق مرجع نشان داد مناطق غربی استان شدت بیشتری نسبت به مناطق شرقی دارند. ارزیابی روش های هارگریوز سامانی و هارگریوز سامانی اصلاح شده نشان داد میانگین آماره های R۲، RMSE و NRMSE در روش هارگریوز سامانی به ترتیب ۹/۰، ۷۸/۰ میلی متر بر روز و ۱۹/۰ به دست آمد. میانگین مقادیر این آماره ها در روش هارگریوز سامانی اصلاح شده به ترتیب ۷۱/۰، ۵۹/۲ میلی متر بر روز و ۶۵/۰به دست آمد. بنابراین کاربرد روش هارگریوز سامانی برای محاسبه تبخیر تعرق مرجع در این استان قابل توصیه است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی جوزی
استادیار، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.
نیاز علی ابراهیمی پاک
دانشیار، بخش تحقیقات مدیریت آب در مزرعه، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
آرش تافته
استادیار، بخش تحقیقات مدیریت آب در مزرعه، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :