ترکیب روش برنامه ریزی آرمانی (G.P) ، منطق فازی (Fuzzy Logic) و روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) جهت تخصیص بهینه منابع مالی وزارت بهداشت و درمان به استانهای کشور

سال انتشار: 1383
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 8,790

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IIEC03_035

تاریخ نمایه سازی: 10 مهر 1385

چکیده مقاله:

در این مطالعه از ترکیب روش برنامه ریزی آرمانی، منطق فازی و روش تحلیل سلسله مراتبی، برای تخصیص بهینه بودجه وزارت بهداشت به استانهای کشور استفاده شده است.با توجه به اینکه استانهای مختلف کشور از نظر جذب بودجه در هر کدام از برنامه ها دارای شرایط و قابلیتهای متفاوتی می باشند، بنابراین این تفاوتها باید در تخصیص بودجه در نظر گرفته شوند. برای این منظور با استفاده و تعریف شاخصهای متعدد و بکارگیری داده های آماری واقعی موجود، وضعیت بهداشتی هر استان مشخص گردید. تعداد شاخصهای در نظر گرفته شده برای این منظور، 268 شاخص در 45 برنامه و 28 استان است. با توجه به تعداد زیاد شاخصها و عنایت به اینکه هر کدام از این شاخصها دارای معیار مربوط به خود می باشند، ترکیب این شاخصها و دستیابی به شاخص واحد با توجه به معیارهای غیر همسان، مشکل می باشد. روشهای معمولی که تا بحال در بیشتر دنیا و کشور برای ترکیب شاخصها استفاده شده است، روش تاکسونومی عددی و روش آنالیز فاکتور می باشد با توجه به اینکه استفاده از این دو روش برای ترکیب شاخصها، خصوصا برای شاخصهای غیر هم سنخ دارای نواقص زیادی می باشند بنابراین نتایج آن قابل اطمینان نخواهد بود. برای رفع این مشکل از روش منطق فازی برای ترکیب شاخصها و دستیابی به شاخص واحد استفاده شد. بطوریکه با بکارگیری این روش کلیه شاخصهای تعریف شده در هر برنامه با استفاده از روش فازی با یکدیگر ترکیب گردید که این شاخص به خوبی نشان دهنده موقعیت و وضعیت هر استان در هر برنامه است. ضرایب شاخصهای به دست آمده از طریق روش فازی پش از نرمالیز شدن به عنوان ضریب فنی متغیرهای تصمیم در مدل برنامه ریزی آرمانی مورد استفاده قرار گرفت تا متناسب با ضریبی که هر شاخص در هر برنامه و استان کسب می کند، بخشی از بودجه هر برنامه به آن تحصیص داده شود. از آنجا که هر کدام از برنامه های تعریف شده در دستیابی به اهداف وزارت بهداشت، دارای اولویتهای متفاوتی می باشند برای اولویت بندی و مقایسه برنامه های مختلف از روش AHP و بسته نرم افزاری Expert Choice استفاده گردید. در نهایت بر اساس برنامه های تعریف شده مدل تخصیص از هر برنامه به هر استان مشخص گردد. بعد از تعریف و شناسایی اجزاء مدل ، مدل ساخته شده با استفاده از نرم افزار LINGO حل گردید که نتایج مدل نشان دهنده تخصیص بهینه بودجه به استانهای کشور از برنامه های مختلف است. با توجه به اینکه کارآیی مدل طراحی شده ارائه جواب بهینه در حالات متعدد می باشد برای بررسی و کنترل جوابهای مدل در حالات گوناگون با استفاده از روش تحلیل حساسیت، نتایج حاصل در حالات متعدد مورد ارزیابی قرار گرفت تا تغییرات ترکیب متغیرهای پایه ای و جواب بهینه در این حالات بررسی شود.

کلیدواژه ها:

برنامه ریزی آرمانی ، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ، منطق فازی

نویسندگان

احمد رجبی

معاونت دانشگاه علمی کاربردی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ا!رجبی، کاربرد روش برنامه ریزی آرمانی برای تخصیص بهینه منابع ...
  • ا.رجبی. اس‌تفاده از روش برنامه ریزی خطی و سیستم ABC ...
  • ا.رجبی، ترکیب روش برنامه ریزی آرمانی با منطق فازی و ...
  • کنفرانس بین الی مهندسی صنایع 23 و 24 تیرماه 1383 ...
  • _ _ onference 13&14th July 2004 دانشگاه ...
  • اطلاعات مربوط به بودجه این برنامه به تفکیک استان در ...
  • جدول پیوست شماره(3) تایج تخصیص بهینه بودجه از طریق مدل ...
  • J. BENSON SCOTT and S. AS GARPOOR (2000).، A Fuzxy ...
  • J. BLAKE, W. CARTER, ،0 A Goal Programming Approach to ...
  • N. BOLLOJU, ،Formulation of Qualitative Models Using Fuzzy Logic?, Decision ...
  • A.CHARNES _ & W. COOPER, ? Management Models and Industrial ...
  • W. DAVIS, & J. J TALVAGE, ،، Three Level Models ...
  • D. Galan, C. J. Jimenez, A. Barriga, S. Sanchez Solano. ...
  • Hitachi Micro System Asia (1999).، PLCs and Fuzzy Logic?. Industrial ...
  • M. LEE, S, «Goal Programming for Decision Analysis, * Auerbach ...
  • K. TINGLEY, & L. JUDITH.، A Goal Programming E.xample In ...
  • نمایش کامل مراجع