ارزیابی میزان تبخیر-تعرق و بهره وری آب بر اساس پایگاه داده WaPOR فائو در دشت قزوین

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 136

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSW-37-3_010

تاریخ نمایه سازی: 4 مهر 1402

چکیده مقاله:

دستیابی به امنیت غذایی در آینده با استفاده پایدار از منابع آب، چالشی بزرگ برای نسل فعلی و آینده خواهد بود. افزایش جمعیت، رشد اقتصادی و تغییرات آب و هوا، همگی بر افزایش فشار بر منابع موجود می­افزایند. کشاورزی یک مصرف کننده کلیدی آب است و نظارت دقیق بر بهره­وری آب در کشاورزی و بررسی فرصت ها برای افزایش بهره­وری آن ضروری است. پایش سیستماتیک بهره­وری آب از طریق استفاده از تکنیک­های سنجش ازدور می­تواند به شناسایی شکاف­های بهره­وری آب و ارزیابی راه حل های مناسب برای رفع این شکاف­ها کمک کند. دشت قزوین با تامین حدود ۵ درصد محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور به عنوان قطب کشاورزی مدرن شناخته شده است. در این پژوهش با استفاده از پایگاه داده WaPOR به ارزیابی مقادیر تبخیر-تعرق، میزان زیست توده و بهره­وری حجم آب ناخالص و خالص زیست­توده بر اساس نقشه کاربری اراضی در بازه زمانی سال­های ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱ پرداخته شد. نتایج نشان داد مقادیر تبخیر- تعرق گیاهان تحت پوشش شبکه آبیاری در بازه زمانی سال­های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۶ با روند نسبتا پایداری همراه بوده اما این روند پایدار در سال ۲۰۱۷ به بعد با کاهش روبه رو شده است که ازجمله دلایل کاهش میزان تبخیر -تعرق در این بازه زمانی می­توان به کمبود آب در دسترس گیاه با توجه به منابع محدود آب در طی سال­های اخیر اشاره کرد. بررسی روند میزان کل زیست توده در اراضی مختلف نشان می­دهد در طی سال­های موردمطالعه این شاخص در تمامی کاربری­ها با افزایش تدریجی همراه شده است. به طوری که میزان شاخص کل تولید بیومس (TBP) در سال ۲۰۲۰ به میزان ۱۷ درصد بیشتر از سال ۲۰۰۹ است. میزان ناخالص حجم آب زیست توده از ابتدای سال ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۱۶ در اراضی تحت پوشش شبکه آبیاری با میزان افزایشی همراه بوده است اما از سال ۲۰۱۷ روند تغییرات دمایی و افت شدید تراز آب زیرزمینی باعث کاهش سطح اراضی تحت پوشش شبکه شده و بسیاری از این اراضی به اراضی آیش و دیم تبدیل شده اند. بررسی شاخص بهره­وری خالص آب زیست­توده (NBWP) نیز نشان داد میزان بهره­وری خالص در اراضی دیم به شدت به میزان بارش سالانه وابسته است و بخش زیادی از عملکرد محصول در اراضی دیم وابسته به میزان بارش دریافتی است. ازجمله پارامترهای تاثیرگذار در برآورد مقدار کل زیست­توده می­توان به مقدار، تبخیر، تعرق و برگاب اشاره کرد که افزایشی یا کاهشی بودن هر یک از این پارامترها تاثیر به سزایی در مقدار زیست­توده برآورد شده خواهد داشت. به طور کلی پایگاه داده WaPOR می­تواند به عنوان یک راهنما در تعیین قابل اطمینان مقادیر تبخیر-تعرق و برنامه­ریزی مرتبط با منابع آب در بخش کشاورزی، مورد استفاده قرار گیرد.

نویسندگان

محدثه السادات فخار

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

عباس کاویانی

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ahmadi, A. (۲۰۲۲). The effect of increasing water use efficiency ...
  • Allen, R.G., Tasumi, M., & Trezza, R. (۲۰۰۷). Satellite-based energy ...
  • Fakhar, M.S., & Kaviani, A. (۲۰۲۲). Evaluation of FAO WaPOR ...
  • FAO, ۲۰۲۰. WaPOR database methodology. http://www.fao.org/in-action/remote-sensing-for-water-productivity/ resources/publications/wapor-publications/en/ ...
  • FAO (۲۰۱۶). Water Accounting and Auditing: A Sourcebook. FAO Water ...
  • Golian, S., Javadian, M., & Behrangi, A. (۲۰۱۹). On the ...
  • Gutezeit, B. (۲۰۰۶). Storage of intercepted water on vegetable plants ...
  • Hallett, P.D. (۲۰۰۸). A brief overview of the causes, impacts ...
  • Hedayati, A., & Kakavand, R. (۲۰۱۲). Climatic zoning of Qazvin ...
  • Idso, S.B., Jackson, R.D., & Reginato, R.J. (۱۹۷۵). Estimating evaporation: ...
  • نمایش کامل مراجع