مطالعه میانبارهای سیال و ایزوتوپ های پایدار کانسارهای آهن باباعلی و گلالی، شمالباختر همدان: کانه زایی تیپ آتشفشانی - رسوبی دگرگون و دگرشکل شده در شمال باختری پهنه سنندج - سیرجان
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 14، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 158
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESRJ-14-2_008
تاریخ نمایه سازی: 3 مهر 1402
چکیده مقاله:
کانسارهای آهن باباعلی و گلالی به ترتیب در فاصله ۳۰ و ۶۰ کیلومتری شمالباختری همدان، در قسمت شمالباختری پهنه سنندج - سیرجان واقع شدهاند. سنگمیزبان این کانسارها، توالی آتشفشانی - رسوبی دگرگون شده سری سنقر با سن پرموتریاس است. جایگاه چینهشناسی افقهای معدنی، شکل هندسی، ساخت و بافت ماده معدنی در مقیاسهای مختلف و توالی پاراژنزی کانیها نشانگر ارتباط ژنتیکی بین ماده معدنی و سنگهای نیمه عمیق و آتشفشانی - رسوبی دگرگون شده منطقه است. ترکیب سنگ شناسی سنگ های دربرگیرنده در منطقه شامل سنگ های آتشفشانی اسیدی تا حدواسط دگرگون شده، بیشتر به صورت گدازه و توف ریولیتی، همراه با میان لایه های کربناتی و گاه رسوبات ماسه سنگ توفی دگرگون شده است. براساس مشاهدات صحرایی و مطالعات پتروگرافی انجام شده، جایگیری توده های نفوذی و نیمه عمیق با ترکیب گابرو - دیوریت، کوارتز مونزودیوریت، گرانودیوریت، سینیت، سینوگرانیت و گرانیت در این توالی سنگی در حین فعالیت های زمین ساختی، باعث دگرشکلی و دگرگونی سنگ های منطقه و کانسنگ آهن شده است. مطالعه میانبارهای سیال در بلورهای کوارتز در کانسار بابا علی و گلالی به ترتیب برابر ۵±۱۲ و ۵±۹ درصد وزنی معادل نمک طعام است. دمای همگنشدن در کانسار بابا علی و گلالی به ترتیب معادل ۵±۲۲۶ و ۵±۲۲۰ درجه سانتیگراد است. رخداد فرآیند دگرگونی ناحیه ای در این کانسارها باعث همگن شدن و یکنواختی ترکیب ایزوتوپ های پایدار اکسیژن (۳ تا ۵/۱۰ پرمین) و هیدروژن (۱۰- تا ۳۵- پرمین) شده است و نشان از نقش آبهای دگرگونی در فرآیند کانی سازی منطقه دارد. مقادیر متوسط ایزوتوپ پایدار گوگرد (δ۳۴S) در نمونه های متعلق به پیریت های اولیه کانسارهای مورد مطالعه بالاتر از مقادیر آن در نسل های دیگر کانی سازی است. این ویژگی ایزوتوپ پایدار سولفور می تواند به عنوان شاهدی بر شکل گیری نسل های اولیه کانی سازی آهن با منشا آتشفشانی - رسوبی تلقی شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
قدرت اله رستمی پایدار
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
منصور عادل پور
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :