تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر سرسختی در حفظ سلامتی و قند خون سالمندان مبتلا به دیابت نوع ۲
محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 12، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 145
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JNE-12-4_009
تاریخ نمایه سازی: 20 شهریور 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: با توجه به شیوع بالای دیابت نوع ۲ و اهمیت سرسختی سلامت بر سلامت جسمی و روانی این سالمندان، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارتهای زندگی بر سرسختی سلامت، قند خون ناشتا و ۲ ساعته سالمندان مبتلا به دیابت نوع ۲ بوده است.
روش کار: این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش سالمندان مبتلا به دیابت نوع ۲ کانون جهان دیدگان شیراز (ایران) در سال ۱۴۰۱ بودند، که از میان آنها ۳۰ نفر با احتساب شرایط ورود به پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی ساده در گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. سالمندان مبتلا به دیابت نوع ۲ با فرم جمعیت شناختی، سیاهه اصلاح شده سرسختی سلامت-۲۴ و دستگاه سنجش قند خون خانگی آوان مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمون تحت مداخله ۱۰ جلسه ۷۵ دقیقهای آموزش مهارت های زندگی قرار گرفتند و گروه کنترل پس از اتمام مطالعه آموزش دریافت نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS-۲۴ و روشهای آماری تحلیل کوواریانس تک و چند متغیره در سطح معناداری ۰/۰۵ p< انجام گردید.
یافته ها: یافته ها نشان داد که سالمندان با میانگین سنی ۶۸/۱۷ سال در گروه آزمون و کنترل از نظر شاخصهای جمعیت شناسی تفاوت معنا داری با یکدیگر نداشتند (۰/۰۵P>). آموزش مهارت های زندگی منجر به بهبود سرسختی سلامت و قند خون دو ساعته سالمندان مبتلا به دیابت نوع ۲ شد (۰/۰۰۵>p) اما بر قند خون ناشتا تاثیری نداشت (۰/۰۵P>).
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که آموزش مهارت های زندگی میتواند منجر به افزایش سرسختی سلامت و کاهش قند خون دو ساعته در سالمندان مبتلا به دیابت نوع ۲ گردد. بکارگیری این روش ساده و مفید توسط متخصصان بهداشت روان و درمانگران در حیطه توان بخشی سالمندی توصیه میشود.
کلیدواژه ها:
Life Skills ، Health hardiness ، Blood sugar ، Diabetes Mellitus Type ۲ ، Elderly ، مهارت های زندگی ، سرسختی سلامت ، قندخون ، دیابت نوع ۲ ، سالمندان
نویسندگان
علی کامکار
Assistant Professor, Department of Psychology, Shiraz Zand Institute of Higher Education, Shiraz, Iran
رضا متقی
Assistant Professor, Department of Psychology, Shiraz Zand Institute of Higher Education, Shiraz, Iran
فاطمه حیدری
MA Clinical Psychology Student, Department of Psychology, Yasooj Branch, Islamic Azad University, Yasooj, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :