تاثیر کودهای آلی (کمپوست، گاوی و مرغی) و اوره بر عملکرد و برخی ویژگی های زراعی دو رقم KSC۷۰۴ و KSC۲۶۰ ذرت علوفه ای (Zea mays L.)
محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت اراضی، دوره: 11، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 134
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LMJ-11-1_009
تاریخ نمایه سازی: 19 شهریور 1402
چکیده مقاله:
بهبود ساختارهای فیزیکی و تحریک ریز موجودات خاک از طریق اضافه کردن کودهای آلی منجر به تسهیل در آزادسازی عناصر غذایی و افزایش رشد گیاهان شده است. به منظور بررسی تاثیر کودهای آلی (کمپوست، گاوی و مرغی) و اوره بر برخی صفات مورفولوژیکی و اجزای عملکرد علوفه گیاه ذرت آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ در ایستگاه طرق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در قالب طرح کرتهای خرده شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. کرتهای اصلی شامل: کود آلی کمپوست زباله شهری (۱۶ و ۳۲ تن در هکتار)، گاوی (۲۴ و ۴۸ تن در هکتار) و مرغی (۹/۵ و ۱۹ تن در هکتار)، کود شیمیایی اوره به میزان ۲۲۵ و ۴۵۰ کیلوگرم در هکتار و عدم مصرف کود (شاهد) و کرت فرعی دو رقم ذرت سینگل کراس KSC۷۰۴ و KSC۲۶۰ بود. نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آلی به طور معنیداری (p≤۰.۰۱, p≤۰.۰۵) صفات قطر بلال، طول بلال، عملکرد علوفه خشک و علوفه تر را افزایش داد. بیشترین ارتفاع بوته (۲۸۵ سانتی متر) از تاثیر ۲۴ تن کود گاوی در رقم KSC۷۰۴ حاصل شد، همچنین حداکثر عملکرد علوفه تر و خشک به ترتیب ۷۵ و ۳۰/۵ تن در هکتار و بیشترین طول بلال (۲۳/۱ سانتی متر) از تاثیر تیمار مصرف ۳۲ تن کمپوست در هکتار از رقم KSC۷۰۴ به دست آمد. کمترین مقدار عملکرد ماده خشک در رقم KSC۲۶۰ و استفاده از سطوح مختلف کود اوره و شاهد مشاهده شد. در مجموع کاربرد کودهای آلی (کمپوست، مرغی و گاوی) در رقم KSC۷۰۴ نسبت به رقم KSC۲۶۰ در صفات مورد بررسی نتایج بهتری را نشان داد. همبستگی مثبت و معنیداری بین علوفه خشک با ارتفاع (**۵۴/۰r=)، طول بلال (**۵۷/۰r=) و قطر ساقه (**۷۱/۰r=) وجود داشت. به طورکلی، مصرف حداکثر ۳۲ تن کمپوست در هکتار در رقم تجاری ۷۰۴ برتری معنی داری نسبت به سایر تیمارهای کود آلی و شیمیایی دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد قاسم زاده گنجه ای
استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.
سعید خاوری خراسانی
ستادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.
سید فاضل فاضلی کاخکی
استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :