مقایسه درمان شناختی - رفتاری، حساسیت زدایی با حرکات چشم و پس خوراند زیستی بر حملات میگرن، حساسیت اضطرابی، کیفیت خواب و زندگی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 213

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HMSR-14-3_002

تاریخ نمایه سازی: 18 شهریور 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: با توجه به پیامدهای روانشناختی منفی میگرن، پژوهش حاضر با هدف مقایسه درمان شناختی - رفتاری، حساسیت زدایی با حرکات چشم و پس خوراند زیستی بر حملات میگرن، حساسیت اضطرابی، کیفیت خواب و زندگی زنان مبتلا به میگرن انجام شد. روش پژوهش: پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش همه زنان مبتلا به سردردهای میگرنی مراجعه کننده به کلینیک چشم آنداز آینده شهر تهران در سال ۱۳۹۹ بودند که تعداد ۶۰ نفر از آنها با نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه مساوی گمارده شدند. گروه درمان شناختی - رفتاری ۱۱ جلسه ۹۰ دقیقه ای به صورت گروهی، گروه حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش ۱۲ جلسه ۹۰ دقیقه ای به صورت انفرادی، گروه پس خوراند زیستی ۱۵ جلسه ۴۵ دقیقه ای به صورت انفرادی آموزش دید و در این مدت گروه گواه آموزشی ندید. داده ها با فرم یادداشت روزانه سردرد، سیاهه حساسیت اضطرابی، شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه کیفیت زندگی جمع آوری و با روش تحلیل واریانس چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه ۲۵ تحلیل شدند. یافته ها: یافته ها نشان داد که در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری در تعداد و شدت حملات میگرن تاثیر هر سه روش مداخله بیشتر از گروه گواه و تاثیر درمان شناختی - رفتاری بیشتر از حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش و پس خوراند زیستی بود (۰/۰۵>p)، اما بین دو روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردزاش و پس خوراند زیستی تفاوت معناداری وجود نداشت (۰/۰۵حملات میگرن تاثیر هر سه روش مداخله بیشتر از گروه گواه و تاثیر درمان شناختی - رفتاری بیشتر از حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش و پس خوراند زیستی و تاثیر حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش بیشتر از پس خوراند زیستی بود (۰/۰۵>p). هم چنین، در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری در حساسیت اضطرابی و کیفیت خواب تاثیر هر سه روش مداخله بیشتر از گروه گواه بود (۰/۰۵>p)، اما بین روش ها تفاوت معناداری وجود نداشت (۰/۰۵پس خوراند زیستی بود (۰/۰۵>p)، اما بین دو روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردزاش و پس خوراند زیستی تفاوت معناداری وجود نداشت (۰/۰۵پس خوراند زیستی به ویژه درمان شناختی - رفتاری برای بهبود حملات میگرن، حساسیت اضطرابی، کیفیت خواب و کیفیت زندگی زنان مبتلا به میگرن استفاده نمایند.

کلیدواژه ها:

درمان شناختی - رفتاری ، حساسیت زدایی با حرکات چشم ، پس خوراند زیستی ، حملات میگرن ، حساسیت اضطرابی ، کیفیت خواب و زندگی

نویسندگان

الهه مهرمنش

گروه روانشناسی سلامت، واحد بین المللی خرمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خرمشهر، ایران

فریبا حافظی

استادیار گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

پروین احتشام زاده

دانشیار گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

سعید بختیارپور

دانشیار گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Dogruyol S, Gur STA, Akbas I, Kocak MB, Kocak AO, ...
  • Balci B, Akdal G. Imbalance, motion sensitivity, anxiety and handicap ...
  • Mohammadi Z, Khalaatbari J, Ghahari Sh, Zarenezhad M, Mahmoodi N, ...
  • Jahan F, Merafzonn D, Hosseini Sh. Exploring the effect of ...
  • Safarinia M, Bagherian-Sararoudi R, Aliakbari M, Shahandeh M. The effectiveness ...
  • Nori L, Saedi S, Sadeghi M. The comparison of effectiveness ...
  • Zarrabi S, Rezaei O, Ebrahimi Daryani N. Effectiveness of biofeedback ...
  • Kelly AM. The minimum clinically significant difference in visual analogue ...
  • Buysse DJ, Reynolds CF, Monk TH, Berman SR, Kupfer DJ. ...
  • نمایش کامل مراجع