تاثیر رنگ آمیزی طرح های ماندالا بر وضعیت افسردگی، اضطراب و استرس سالمندان مراجعه کننده به مرکز توانبخشی روزانه سالمندان در شهر تهران
محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 35، شماره: 140
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 434
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNIU-35-140_001
تاریخ نمایه سازی: 8 شهریور 1402
چکیده مقاله:
مقدمه و هدف: با توجه به رشد جمعیت سالمند کشور ایران و اهمیت بهبود و ارتقا سلامت روان سالمندان، تاثیر رنگ آمیزی طرح های ماندالا بر سلامت روان سالمندان مراجعه کننده به مرکز توانبخشی روزانه سالمندان یاس تهران سنجیده شد.
روش شناسی پژوهش: این مطالعه به روش شبه تجربی (تک گروهی ، قبل و بعد) در سال ۱۴۰۰ در مرکز توانبخشی روزانه سالمندان یاس (تهران) انجام شده است. تعداد۴۰ نفر سالمند دارای معیار های ورود به روش غیر تصادفی انتخاب شدند. طی ۴ هفته متوالی به صورت ۲ جلسه در هفته، نمونه های مورد پژوهش طرح ماندالا را که پژوهشگر در هر جلسه در اختیار آنان قرار می داد، طی ۲۰ دقیقه (با مداد رنگی) رنگ آمیزی کردند. وضعیت اضطراب ،افسردگی، استرس، قبل از اولین جلسه رنگ آمیزی طرح ماندالاو بلافاصله بعد از آخرین جلسه رنگ آمیزی، با استفاده از مقیاس (DASS-۲۱) سنجیده شد. تعیین و تجزیه و تحلیل داده ها با ابزار آماری SPSS-۱۶ انجام شد.
یافته های پژوهش: از میان ۴۰ نمونه بیشتر سالمندان زن (۵۷/۵ %)، متاهل (۶۵%)و تحصیلات دیپلم و بالاتر (۶۷/۵%) داشتند و میانگین سنی ۵/۳۴ ±۷۲/۰۳ سال بود. تحلیل داده ها نشان داد که رنگ آمیزی به طور معناداری میزان افسردگی (۰/۰۰۱=P) ، اضطراب (۰/۰۰۱=P) و استرس(۰/۰۰۱=P) را کاهش داده است.
نتیجه گیری: وضعیت افسردگی، اضطراب و استرس سالمندان پس از مداخله با رنگ آمیزی نقوش ماندالا به طور معناداری بهبود یافت. بنابراین با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در ایران و همچنین شیوع اختلالات افسردگی، اضطراب و استرس میان سالمندان استفاده از این روش می تواند به عنوان راهکاری ساده و مقرون به صرفه جهت بهبود سلامت روان و همچنین کیفیت زندگی سالمندان استفاده شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پریسا احمدی
Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, Shahed University, Tehran, Iran.
نسرین علائی
Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, Shahed University, Tehran, Iran.
مهشید فروغان
Gerontology and Geriatrics Department, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :