بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر چابکی سازمانی با نقش میانجی گری تعهد سازمانی، مورد مطالعه کارکنان کتابخانه های آستان قدس رضوی
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 179
فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PHRJRL-16-69_004
تاریخ نمایه سازی: 7 شهریور 1402
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سرمایه اجتماعی بر چابکی سازمانی با نقش میانجی تعهد سازمانی در میان کارکنان کتابخانه های آستان قدس رضوی انجام گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان کتابخانه های آستان قدس رضوی در شهر مشهد به تعداد ۱۱۷ نفر می باشد که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد ۹۰ نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (۱۹۹۸)، پرسشنامه چابکی سازمانی آذر و پیشدار (۱۳۹۰) و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر (۱۹۹۰) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها توسط اساتید حوزه مدیریت تایید گردید و پایایی آن ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباح تایید شد. یافته ها نشان داد سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت و معنادار با ضریب مسیر ۵۵/۰ بر چابکی سازمانی در نمونه مورد بررسی دارد. تعهد سازمانی نیز به عنوان متغیر میانجی با ضریب مسیر ۲۳۹/۰ تاثیر معناداری بر چابکی سازمانی داشت و میزان ضریب مسیر سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی نیز ۵۷۹/۰ بدست آمد. در بین زیرمولفه ها، سرمایه ساختاری و تعهد عاطفی بیشترین تاثیر را بر چابکی سازمانی داشتند. همچنین تاثیر متغیر سرمایه اجتماعی بر چابکی سازمانی با نقش میانجی گری تعهد سازمانی نیز تایید شده است. در این مسیر، نقش میانجی گری تعهد سازمانی با تاثیر کل ۶۸۸/۰ و تاثیر مستقیم ۵۵۰/۰ در این رابطه است. یافته های پژوهش بیان کننده این موضوع است که در کتابخانه های آستان قدس رضوی می توان با فراهم آوردن بسترهای لازم برای سرمایه های اجتماعی، زمینه های تعهد بیشتر کارکنان نسبت به سازمان و در نتیجه چابک سازی بالایی را در سطح سازمانی به دست آورد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیدعلی بنی هاشمی
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور
زهرا رجائی
گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، ایران
سید حسن بنی هاشمی
گروه مدیریت منابع انسانی، دانشگاه پیام نور، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :