مدل سازی عامل مبنا برای مکان یابی محل استقرار هواپیماهای پشتیبان جهت کاهش زمان تاخیر در پروازهای هوایی : مطالعه موردی : شرکت هواپیمایی قشم ایر

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 77

فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_KARFN-20-1_023

تاریخ نمایه سازی: 5 شهریور 1402

چکیده مقاله:

در دنیای امروز تاخیر در پروازهای هوایی یکی از مشکلات مهم و فراگیر در صنعت حمل و نقل هوایی می باشد. یکی از راه های کاهش زمان تاخیر، استفاده از هواپیماهای پشتیبان است. در تحقیقات پیشین، به مبحث هواپیماهای پشتیبان و مخصوصا مکان یابی محل استقرار آن ها در جهت کاهش هر چه بیشتر تاخیر در پروازهای هوایی کمتر توجه شده است. بنابراین در این تحقیق تصمیم گرفته شد یک مدل سازی و شبیه سازی عامل مبنا برای مکان یابی محل استقرار هواپیماهای پشتیبان انجام شود. اهداف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر مکان یابی هواپیماهای پشتیبان و همین طور بررسی تاثیر افزایش تعداد آن ها در کاهش میانگین زمان تاخیر در پروازهای هوایی بوده است. در مدل سازی سه سناریو بر اساس تعداد هواپیماهای پشتیبان بررسی شد. سناریوی اول شامل یک هواپیمای پشتیبان، سناریوی دوم شامل دو هواپیمای پشتیبان و سناریوی سوم شامل سه هواپیمای پشتیبان بود. نتایج به دست آمده، تاثیر ۲۶ و ۲۹ درصدی افزایش تعداد هواپیماهای پشتیبان از یک به دو هواپیما و از دو به سه هواپیما را در کاهش میانگین زمان تاخیر در پروازهای هوایی نشان داده است. همچنین، در هر کدام از سناریو ها، تفاوت بدترین و بهترین مکان های یافت شده برای استقرار هواپیماهای پشتیبان و تاثیر آن در زمانهای تاخیر بررسی شد. این تاثیر در سناریوهای اول، دوم و سوم به ترتیب ۷۰، ۷۷ و ۸۴ درصد بود. این تفاوت های فاحش نشان دهنده تاثیر زیاد مکان یابی بهینه این مراکز استقرار در کاهش زمان های تاخیر است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

محمد آخوندی

گروه مهندسی نقشه برداری، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران.

محمد سعدی مسگری

دانشیارگروه سیستم های اطلاعات مکانی، دانشکده مهندسی ژئودزی و ژئوماتیک، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران.