بررسی علل خروج بدون برنامه ی لوله تراشه و عوارض ناشی از آن در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه: یک مطالعه ی آینده نگر چند مرکزی مقطعی
محل انتشار: نشریه پرستاری مراقبت ویژه، دوره: 15، شماره: 1
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 162
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCCNUR-15-1_008
تاریخ نمایه سازی: 29 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: خروج بدون برنامه ی لوله تراشه، عامل مهمی در ارزشیابی کیفیت مراقبت های پرستاری است که میزان شیوع بالایی دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین علل خروج بدون برنامه ی لوله تراشه و عوارض ناشی از آن در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال ۹۹-۱۳۹۸ انجام شد.
روش ها: این مطالعه ی آینده نگر چند مرکزه ی مقطعی، ۳۸۴ بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه را با روش نمونه گیری آسان مورد بررسی قرار داد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای مشتمل بر ۳ بخش بود که توسط پژوهش گر و کمک پژوهش گران(پرستاران شاغل در بخش های مذکور)، تکمیل گردید. بخش اول پرسشنامه، شامل اطلاعات جمعیت شناختی و بالینی بیمار دچار خروج بدون برنامه ی لوله تراشه بود. بخش دوم و سوم نیز به ترتیب شامل چک لیست هایی پژوهش گر ساخته درباره ی عوامل مربوط به خروج بدون برنامه ی لوله تراشه و عوارض ناشی از آن بود. روایی ابزار با استفاده از روش اعتبار محتوا، بررسی و مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار نیز با روش test-retest بررسی شد و مورد تایید قرار گرفت.
نتایج: در پژوهش حاضر، میزان بروز خروج بدون برنامه ی لوله تراشه، ۱۴/۰۶درصد بود که علل مربوط به این پدیده را می توان به سه حیطه ی علل مربوط به بیمار (مانند دلیریوم (۳۷ درصد))، علل مربوط به پرستار (مانند حجم کاری زیاد پرستار (۲۹/۷ درصد)) و علل مربوط به تجهیزات و معماری بخش (مانند پاره شدن کاف لوله تراشه (۵۷/۴ درصد)) تقسیم کرد. همچنین، بیشترین عوارض ناشی از خروج بدون برنامه ی لوله تراشه در بیماران نیز شامل خونریزی حنجره (۱۶ درصد)، آسپیراسیون (۱۱/۱ درصد)، آسیب به حنجره (۹/۳ درصد)، برونکواسپاسم (۹/۳ درصد) و ایست قلبی تنفسی (۹/۳ درصد) بود.
نتیجه گیری: با توجه به وقوع خروج بدون برنامه ی لوله تراشه در ۱۴/۰۶ درصد بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه در این مطالعه و شناسایی علل و عوارض مربوط به آن، جهت کاهش وقوع این پدیده، آموزش کارکنان بخش مراقبت ویژه، به خصوص پرستاران در این زمینه الزامی است.
کلیدواژه ها:
Intubation ، Unplanned Extubation ، Intensive Care Unit ، لوله گذاری داخل تراشه ، خروج بدون برنامه ی لوله تراشه ، بخش مراقبت ویژه
نویسندگان
منصوره روئین تن
Department of Medical and Surgical Nursing, Nursing Care Research Center in Chronic Diseases, School of Nursing and Midwifery, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran.
سیمین جهانی
Department of Medical and Surgical Nursing, Nursing Care Research Center in Chronic Diseases, School of Nursing and Midwifery, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran.
بهمن چراغیان
Department of epidemiology and biostatistics, school of public health, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :