بررسی عوامل خطر مرتبط با تاریخچه پزشکی، سبک زندگی و رفتارهای بهداشتی زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی رازی شهرستان رشت در سال ۱۳۸۸
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 173
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJOGI-15-22_003
تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان و دومین عامل مرگ ناشی از سرطان در زنان به شمار می آید. شدت و اهمیت عوامل خطر و رفتارهای مستعد کننده در هر منطقه متفاوت می باشد و لازم است این عوامل در هر منطقه مورد بررسی قرار گیرند. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه عوامل خطر مرتبط با تاریخچه پزشکی، سبک زندگی و رفتارهای بهداشتی زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی شهرستان رشت انجام شد. روش کار: این مطالعه مورد - شاهدی از مهر ماه تا اسفند ماه سال ۱۳۸۸ بر روی ۱۸۹ بیمار انجام شد. ۹۰ بیمار مبتلا به سرطان و ۹۹ نفر غیر مبتلا به این بیماری مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی رازی که از نظر سن، وضعیت تاهل، تحصیلات و محل سکونت همسان بودند، به روش نمونه گیری تدریجی انتخاب شدند. اطلاعات مربوط به تاریخچه پزشکی، عوامل مربوط به سبک زندگی و رفتار بهداشتی با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته، به روش مصاحبه و اندازه گیری شاخص توده بدنی، گردآوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و آزمون های توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: افراد دو گروه از نظر شاخص توده بدنی، سابقه ابتلاء خانواده درجه یک به سرطان، مصرف غذاهای پر چرب و ابتلاء به سرطان ارتباط معنی داری داشتند. اما بین انجام فعالیت ورزشی و کشیدن سیگار هیچ ارتباط معنی داری وجود نداشت. در تحلیل چند متغیره، درمان نازایی، مصرف قرص ضد بارداری و تجربه استرس به عنوان عوامل خطر در بروز سرطان به حساب آمدند. همچنین استفاده از خودآزمایی پستان به عنوان یک رفتار بهداشتی و تکنیک آسان و کم هزینه مورد استقبال هیچ یک از دو گروه مورد و شاهد نبود. نتیجه گیری: برخی از عوامل خطرزا مانند شاخص توده بدنی، سابقه ابتلاء خانواده درجه یک به سرطان، مصرف غذاهای پرچرب، درمان نازایی، مصرف قرص های ضد بارداری و تجربه استرس با سرطان پستان ارتباط دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
معصومه ادیب
مربی گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، گیلان، ایران.
عاطفه قنبری
استادیار گروه پرستاری، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، گیلان، ایران.
ملوک پورعلیزاده
مربی گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، گیلان، ایران.
احسان کاظم نژاد
استادیار گروه آمار زیستی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، گیلان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :