اثربخشی آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر کاهش فرسودگی زناشویی زنان متاهل
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 193
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GOUMS-21-2_009
تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: فرسودگی زناشویی یکی از پدیده هایی است که زوج های بسیاری درگیر آن هستند و از دلایل اصلی طلاق عاطفی بوده و در صورت عدم چاره اندیشی و درمان آن، زمینه را برای طلاق رسمی زوجین فراهم می کند. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی آموزش ایمن سازی در برابر استرس برکاهش فرسودگی زناشویی زنان متاهل انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه شبه تجربی روی ۳۰ زن متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی آرام در شهر گرگان طی سال ۱۳۹۵ انجام شد. آزمودنی ها به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت غیرتصادفی در دو گروه ۱۵ نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوردی داده ها مقیاس فرسودگی زناشویی Pines سال ۱۹۹۶ بود که در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه توسط آزمودنی های هر دو گروه تکمیل گردید. گروه مداخله،آموزش ایمن سازی در برابر استرس را در ۸ جلسه ۲ ساعته به شیوه گروهی و هفتگی دریافت نمود. برای آزمودنی های گروه کنترل تا پایان مرحله پیگیری مداخله ای ارایه نگردید. در گروه های مورد مطالعه، فرسودگی زناشویی و مولفه های آن (خستگی جسمانی، روانی و عاطفی) مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: آموزش ایمن سازی در برابر استرس در کاهش فرسودگی زناشویی و مولفه های آن (خستگی جسمانی، روانی و عاطفی) در آزمودنی های گروه مداخله در پایان درمان و بعد از پیگیری یک ماهه موثر واقع شد (P<۰.۰۵).
نتیجه گیری: آموزش ایمن سازی در برابر استرس باعث کاهش فرسودگی زناشویی در زنان متاهل می گردد. لذا می تواند گزینه مداخله ای مناسبی در جهت کاهش مشکلات زناشویی و بهبود روابط زوجی محسوب گردد.
کلیدواژه ها:
Couple burnout ، Stress inoculation training ، Married women ، فرسودگی زناشویی ، ایمن سازی در برابر استرس ، زنان متاهل
نویسندگان
فاطمه ربیعی
Ph.D Candidate in Counseling, Faculty of Humanities, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
کیانوش زهراکار
Associate Professor, Department of Counseling, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran
ولی اله فرزاد
Associate Professor, Department of General Psychology, Faculty of Psychology, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :