سمیت نانو ذرات اکسید مس بر محور هیپوفیز-گناد و اسپرماتوژنز در موش صحرایی نر
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 141
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GOUMS-21-3_006
تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: نانوذرات اکسید مس با داشتن خواص منحصر به فرد، دارای کاربردهای بیولوژیک متعدد هستند. به طوری که احتمال ایجاد سمیت توسط آنها وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین سمیت نانوذرات اکسید مس بر محور هیپوفیز-گناد و اسپرماتوژنز در موش صحرایی نر انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ۴۰ سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به ۴ گروه شامل گروه کنترل و گروه های دریافت کننده غلظت های ۱۰ ، ۲۰ و ۳۰ میلی گرم بر کیلوگرم نانوذرات اکسید مس در ۵ مرتبه به صورت درون صفاقی، تقسیم شدند. خونگیری در دو مرحله (یک و ۱۵ روز بعد از آخرین تزریق) انجام گردید و میزان هورمون های تستوسترون، FSH و LH با روش الایزا اندازه گیری شدند. پس از بیهوشی و تشریح موش ها در هر گروه، مقاطع بافتی بیضه تهیه و به روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی شدند. وضعیت مورفولوژیک روند اسپرماتوژنز و شمارش انواع سلول ها (اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و اسپرماتید) توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافته ها: در مرحله اول خونگیری افزایش آماری معنی دار مقادیر LH و FSH به ترتیب در غلظت ۱۰ و ۳۰ میلی گرم برکیلوگرم مشاهده شد (P<۰.۰۵) و میزان تستوسترون و FSH در غلظت ۱۰میلی گرم برکیلوگرم نسبت به گروه کنترل به طور معنی دار کاهش یافت (P<۰.۰۵). در مرحله دوم خونگیری، افزایش آماری معنی دار مقادیر تستوسترون و LH در همه گروه های تیمار و در غلظت های ۱۰ و ۳۰ میلی گرم برکیلوگرم مشاهده گردید (P<۰.۰۵). همچنین مقدار FSH در غلظت ۱۰میلی گرم بر کیلوگرم کاهش آماری معنی داری نشان داد (P<۰.۰۵). بررسی مقاطع بافتی بیضه کاهش آماری معنی دار (P<۰.۰۵) تراکم و تعداد انواع سلول ها (اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و اسپرماتید) و ناهنجاری در روند اسپرماتوژنز را به صورت وابسته به دوز نشان داد. به طوری که بیشترین اختلالات در غلظت ۳۰ میلی گرم برکیلوگرم مشاهده گردید.
نتیجه گیری: احتمالا نانوذرات اکسید مس سبب ایجاد اختلال در ترشح گنادوتروپین ها و هورمون تستوسترون شده و در نهایت منجر به ایجاد اختلال در روند اسپرماتوژنوزیز می شود.
کلیدواژه ها:
Copper oxide nanoparticles ، Gonadotropins ، Testosterone ، Spermatogenesis ، نانو ذرات اکسید مس ، گنادوتروپین ها ، تستوسترون ، اسپرماتوژنز
نویسندگان
سجاد رجبی
M.Sc in Animal Physiology, Payam Noor University of Tehran, Iran
علی نوری
Assistant Professor, Department of Biology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
فاطمه شهبازی
Assistant Professor, Department of Biology, Payame Noor University, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :