معدنی سازی رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ توسط فرآیند اکسیداسیون تلفیقی پیشرفته از فاضلاب های رنگی به روش طراحی مکعب مرکزی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 166

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GOUMS-23-4_011

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: حضور بسیاری از رنگ های سنتتیک در محلول های آبی می تواند باعث سرطان زایی و جهش زایی شده و بر سلامت انسان تاثیر گذارد. راکتیو قرمز ۱۹۸ یکی از انواع رنگ های آزو با ساختار پیچیده، خصوصیات سمی، سرطانزایی، جهش زایی و پایدار در محیط زیست است که از طریق فاضلاب صنایع نساجی به محیط زیست تخلیه می شود. در این مطالعه میزان تجزیه و معدنی سازی رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ توسط فرایند هیبریدی UV/US/H۲O۲/O۳ (تابش فرابنفش، اولتراسونیک، پراکسید هیدروژن و ازن) به صورت مجزا و تلفیقی بررسی گردید. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی متغیرهای مورد مطالعه بر فرایند معدنی سازی رنگ شامل حضور گاز ازن و پرتوهای ماورای بنفش و نیز غلظت اولیه رنگ، اولتراسونیک، زمان تماس، pH و پراکسید هیدروژن بررسی شدند. طراحی، آنالیز و بهینه سازی آزمایشات توسط نرم افزار طراحی آزمایشات با مدل مکعب مرکزی انجام و شرایط بهینه آن مشخص گردید. یافته ها: حداکثر راندمان حذف رنگ تحت شرایط بهینه شامل غلظت اولیه رنگ ۲۰۰mg/L ، زمان واکنش ۳۴ دقیقه، غلظت پراکسید هیدروژن ۲۷ Mg/L و pH=۹ در شرایط حضور جریان گاز ازن، پرتوهای ماورابنفش و امواج اولتراسونیک به میزان ۱۰۰ درصد حاصل شد. همچنین درصد عوامل اثرگذار بر حذف رنگ شامل گاز ازن، UV، غلظت اولیه رنگ، US، زمان تماس، pH و پراکسید به ترتیب ۵۸.۸% ، ۱۹.۳% ، ۲.۳% ، ۱.۵% ، ۱.۱% ، ۰.۶% و ۰.۲% به دست آمدند. نتیجه گیری: فرایند هیبریدی UV/US/H۲O۲/O۳ با داشتن مزایایی از قبیل عملکرد و سرعت بالا برای تصفیه فاضلاب های سخت تجزیه پذیر و رنگی توصیه می شود.

کلیدواژه ها:

Textile Industries ، Water Decolorization ، Reactive Red ۱۹۸ dye ، صنایع نساجی ، رنگ زدایی آب ، رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸

نویسندگان

حسن صفری

Ph.D Candidate in Environmental Pollution, Faculty of Marin Science and Technology, North Tehran Branch, Islamic Azad University Tehran, Iran.

مرتضی کاشفی الاصل

Associate Professor, Department of Environment, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

مژگان زعیم دار

Assistant Professor, Department of Environment, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

یوسف دادبان شهامت

Associate Professor, Environmental Health Research Center, Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

رضا مرندی

Associate Professor, Department of Environment, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Mahdizadeh H, Nasiri A, Gharaghani MA, Yazdanpanah G. Hybrid UV/COP ...
  • Tizaoui C, Bouselmi L, Mansouri L, Ghrabi A. Landfill leachate ...
  • نمایش کامل مراجع