ارزیابی اختلالات اضطرابی و افسردگی بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده در استان گلستان

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 129

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GOUMS-24-1_010

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: بیماری التهابی روده (Inflammatory Bowel Disease: IBD) یکی از اختلالات شایع گوارشی است که با عوامل روانی – اجتماعی در ارتباط است. IBD یک بیماری دستگاه گوارش با عود مزمن و با علت پاسخ ایمنی غیرکنترل شده است. درمانی قطعی برای IBD وجود نداشته و درمان بر اساس مدیریت پاسخ التهابی در طول عودها و حفظ بهبودی انجام می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی اختلالات اضطرابی و افسردگی بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده در استان گلستان انجام شد. روش بررسی: این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی ۱۱۷ بیمار (۶۷ زن و ۵۰ مرد) در محدوده سنی ۱۷ تا ۷۵ مبتلا به IBD ثبت شده در بانک IBD مرکز تحقیقات بالینی گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی گرگان در سال ۱۳۹۶ انجام شد. تشخیص بیماری به روش آندوسکوپی معمولی، رادیولوژی و معیارهای بافتی انجام گردید. اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس، قومیت و وضعیت تاهل، زمان تشخیص و مدت زمان شروع درمان ثبت شد. از مقیاس بیمارستانی اضطراب و افسردگی (Hospital Anxiety and Depression Scale: HADS) برای تعیین میزان افسردگی و اضطراب بیماران استفاده گردید. یافته ها: کولیت اولسراتیو در ۸۰.۳% و کرون در ۱۹.۷% از بیماران مشاهده شد. میانگین نمره کل اضطراب در گروه کرون (نمره ۹.۴۳) به طور غیرمعنی داری بیشتر از گروه کولیت اولسراتیو (نمره ۸.۹۰) بود. نمره کل افسردگی در دو گروه تقریبا مشابه (نمره ۷.۶۵) و غیرمعنی دار بود. تنها بین تاهل و وضعیت اضطراب در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو ارتباط آماری معنی داری دیده شد (P<۰.۰۵). به طوری که وضعیت مرزی و مشکوک اضطراب در بیماران متاهل ۴۲.۴% و در بیماران مجرد ۳۳.۳% تعیین شد. وضعیت غیرنرمال اضطراب در متاهلین ۳۱.۸% بود و در بیماران مجرد دیده نشد. بین نمره کل اضطراب با نمره کل افسردگی در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو (ضریب همبستگی: ۰.۶۵۷، P<۰.۰۰۰۱) و بیماران مبتلا به کرون (ضریب همبستگی: ۰.۶۴۴، P<۰.۰۰۱) همبستگی مثبت و معنی داری دیده شد. به طوری که در این بیماران با افزایش افسردگی، اضطراب بیشتر شده است. ۲۹.۸% از بیماران مبتلا به کولیت و ۲۶.۱% از بیماران مبتلا به کرون دچار اضطراب بودند. ۱۸.۱% از بیماران مبتلا به کولیت و ۸.۷% از بیماران مبتلا به کرون دچار افسردگی واضح بودند. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که میزان اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده بسیار بالا است.

نویسندگان

لیلا کاشانی

Assistant Professor of Psychiatry, Golestan Research Center of Psychiatric, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

فیروزه درخشانپور

Child and Adolescent Psychiatrist, Associate Professor of Psychiatry, Golestan Research Center of Psychiatry, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

مهسا الیاسی

General Physician, Faculty of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

نجمه شاهینی

Assistant Professor of Psychiatry, Golestan Research Center of Psychiatry, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

سیده مریم هاشمی نسب

Master of Psychology, MPH in Epidemiology, Golestan Health Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Loftus EV Jr. Clinical epidemiology of inflammatory bowel disease: Incidence, ...
  • Qualter P, Rouncefield-Swales A, Bray L, Blake L, Allen S, ...
  • Kaviani H, Seyfourian H, Sharifi V, Ebrahimkhani N. [Reliability and ...
  • نمایش کامل مراجع