عنصرسنجی، ساختار و نظم شبکه بلوری دولومیت بر پایه ی داده های سنگ نگاری, XRD و XRF (بررسی موردی دولومیت های سازند شهبازان، جنوب غرب استان کرمانشاه)
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 96
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-23-1_004
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
چکیده مقاله:
در این پژوهش دولومیتهای سازند شهبازان به سن ائوسن در جنوبغربی کرمانشاه به روش سنگنگاری, XRD و XRF مورد بررسی قرار گرفتهاند. پس از بررسیهای صحرایی دو برش سطحی انتخاب و تعداد ۹۸ نمونه جمعآوری شدند. بر اساس بررسیهای سنگنگاری چهار نوع دولومیت در منطقهی مورد بررسی شناسایی شدند. با استفاده از نتایج XRD، و عنصرسنجی، درجهی نظم بلوری و درصد دولومیت در نمونهها تعیین شد. نتایج نشان دهندهی تشکیل دولومیکریتها و دولومیکروسپاریتها در مرحلهی اولیهی درونزادی (دریایی) در پهنهی جزر و مدی است. دولواسپاریتها طی مراحل درونزادی تاخیری و در اثر تکامل و تبلور مجدد دولومیکریتها و دولومیکرواسپاریتها به وجود آمدهاند. عنصرسنجی در دولواسپاریتها (با میانگین ۹۸/۵۲ مول درصد CaCO۳) نسبت به دولومیکریتها و دولومیکرواسپاریتها (با میانگین ۶۹/۵۷ درصد مولی CaCO۳) بالاتر است. درجهی نظم بلوری در دولومیکریتها و دولومیکرواسپاریتها (با میانگین ۶۸/۰) نسبت به دولواسپاریتها (با میانگین ۹۵/۰) پایینتر است. میانگین نسبت Mg۲+/Ca۲+ دولومیتهای مورد بررسی در حدود ۷۳/۰ است. چنین استنباط میشود که دولواسپاریتها با توجه به چگونگی عنصرسنجی بهتر و درجهی نظم بلوری بالاتر نسبت به دولومیکریتها، دولومیکرواسپاریتها در اثر تبلور دوباره و دگرسانی دیاژنتیکی دولومیکریتها و دولومیکرواسپاریتها با افزایش اندازه بلورها و نسبت Mg۲+/Ca۲+ شارهی دولومیتیساز به وجود آمدهاند. از شواهد یاد شده و نیز با توجه به نبود کانیهای تبخیری، میتوان گفت که دولومیتهای مورد بررسی در شرایط آب و هوای مرطوب و از شارههای با نسبت Mg۲+/Ca۲+ پایین (احتمالا کمتر از یک) شکل گرفتهاند.
کلیدواژه ها:
stoichiometry ، degree of ordering ، dolomite ، Shahbazan Fm. ، Kermanshah ، عنصرسنجی ، درجه ی نظم بلوری ، دولومیت ، سازند شهبازان ، کرمانشاه.
نویسندگان
حسن محسنی
دانشگاه بوعلی سینا همدان
مسعود عبداله پور
دانشگاه بوعلی سینا همدان
بهروز رفیعی
دانشگاه بوعلی سینا همدان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :