بررسی شیمی اسپینل و الیوین و تعیین محیط زمین ساختی پریدوتیت های افیولیت شمال غرب پیرانشهر، شمال غرب ایران
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 146
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-22-4_007
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
چکیده مقاله:
بررسی شیمی کانیهای اسپینل و الیوین موجود در سنگهای پریدوتیتی افیولیت شمالغرب پیرانشهر، حاکی از وجود دو نوع پریدوتیت در این منطقه است. ردهبندی این پریدوتیتها بر اساس شیمی اسپینلهای موجود در ترکیب این سنگهاست. میانگین عدد کروم (Cr#[(۱۰۰*Cr/(Cr+Al)]) و عدد منیزیم (Mg#[(۱۰۰*Mg/(Mg+Fe)]) در دونیتها برابرند با ۶۳/۰ و ۵۱/۰. این اعداد در هارزبورژیت به ترتیب برابر با ۳۳/۰ و ۶۷/۰ و در سرپانتینی تعداد کروم برابر با ۴۵/۰ و عدد منیزیم برابر ۵۵/۰ میباشد. نسبت کروم به آلومینیوم (Cr/Al) کانی اسپینل، در دونیتها، برابر با ۶/۱ است. ولی این نسبت در هارزبورژیتها و سرپانتینیتها به ترتیب برابرند با ۴۹/۰ و ۸۱/۰ است. استفاده از شیمی کانیهای الیوین و اسپینل، نشانگر تشکیل پریدوتیتهای پیرانشهر (به سن کرتاسه بالایی) در دو محیط زمین ساختی مختلفاند. نمودارهای جدا کنندهی محیط زمینساختی برای دونیتها محیط ابرفرورانشی از نوع پیش قوس و برای هارزبورژیتها و سرپانتینیتها، ویژگیهای پریدوتیتهای آبیسال را از خود نشان میدهند. وجود این دو نوع پریدوتیت با موقعیت زمینساختی مختلف در منطقهی پیرانشهر قابل مقایسه با پریدوتیتهای افیولیت عمان در ادامهی جنوب شرقی کمربند افیولیتی زاگرس- عمان هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم یزدانی
دانشگاه تبریز
احمد جهانگیری
دانشگاه تبریز
محسن موذن
دانشگاه تبریز
رباب حاجی علی اوغلی
دانشگاه تبریز
معصومه آهنگری
دانشگاه ارومیه
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :