عوامل موثر بر خودمراقبتی جوانان شهر تهران
محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 22، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 207
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PAHM-22-4_004
تاریخ نمایه سازی: 16 مرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: خودمراقبتی مهمترین روش برای حفظ و نگهداری سلامت به شمار میرود. باورهای بهداشتی به طور قابل توجهی بر رفتارهای سلامتی تاثیرگذار هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی سازههای مدل اعتقاد بهداشتی و فشارگروه همسالان با رفتارهای خودمراقبتی در جوانان انجام گردید.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی بوده و با استفاده از روش پیمایش انجام شده است. نمونهها از بین جوانان ۳ منطقه از شهر تهران با نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. جمع آوری دادهها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. دادههای جمع آوری شده با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ تحلیل شدند.
یافته ها: در این مطالعه ۳۸۴ نفر شرکت کردند. تعداد ۲۱۷ نفر مرد و ۱۶۷ نفر زن بودند. میانگین سن پاسخگویان ۲۶/۰۳ سال، میانگین خودمراقبتی ۰/۴۶ بود. نتایج بررسی عوامل موثر بر خودمراقبتی جوانان با استفاده از رگرسیون لجستیک نشان داد که خودمراقبتی با افزایش یک نمره موانع درک شده ۰/۹۵ کاهش می یابد. و با بالارفتن یک نمره در فشار اجتماعی گروه همسالان، ۰/۶۹ خودمراقبتی کمتر می شود مراقبت از خود در افراد مجرد ۲/۸۰ برابر افراد متاهل و در دانشجویان ۲/۷۵ برابر افراد شاغل بود. بین متغیر وابسته "خودمراقبتی" با سایر متغیرها از جمله، سن، جنسیت، وضعیت تحصیلات، منافع درک شده و تهدید درک شده ارتباط معنادار نشان نداد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد، باورهای جوانان درباره انجام رفتارهای بهداشتی در خودمراقبتی آنان تاثیر میگذارد. افراد هر چه موانع بیشتری درک کنند خودمراقبتی کمتری انجام میدهند. به نظر می رسد برای بالا رفتن خودمراقبتی جوانان با مداخلات آموزشی متناسب، بتوان خودمراقبتی آنان را ارتقاء داد.
کلیدواژه ها:
self-care ، constructs of health belief model ، peer pressure ، خودمراقبتی ، زیرسازه های مدل اعتقاد بهداشتی ، فشار اجتماعی گروه همسالان
نویسندگان
میترا سرابیان
Department of Social Science, Faculty of Literature, Humanities and Social, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
پروین سوادیان
Department of Social Science, Faculty of Literature, Humanities and Social, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
علیرضا کلدی
University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :