تعیین شرایط فیزیکی تبلور در توده گرانودیوریتی لخشک و دایک های درون آن
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 138
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-25-2_006
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402
چکیده مقاله:
تودهی گرانودیوریتی لخشک به عنوان بخشی از نوار گرانیتوئیدی زاهدان-سراوان، در ۱۵ کیلومتری شمال غرب شهرستان زاهدان واقع شده است. ترکیب کلی توده، بیشتر از گرانودیوریت بوده و بهوسیلهی دایکهای فراوان میکرودیوریتی و داسیتی قطع شده است. این دایکها حدود یک تا دو میلیون سال پس از تبلور و سرد شدن تودهی لخشک، در آن جایگزین شدهاند. پلاژیوکلاز (الیگوکلاز- آندزین)، فلدسپار پتاسیم (ارتوز)، کوارتز، بیوتیت و آمفیبول (پارگازیت و ادنیت)، کانیهای اصلی سازنده توده هستند. در این پژوهش، از ترکیب شیمیایی این کانیها برای تعیین شرایط فیزیکی حاکم بر تبلور و جایگیری نهایی و جایگاه زمینساختی تشکیل این سنگها استفاده شده است. حضور آمفیبولهای کلسیک و بیوتیتهای اولیه شواهدی بر خاستگاه آذرین (I) توده گرانودیوریتی لخشک هستند. آمفیبولهای موجود در توده دارای مقداری بین ۰۲/۱ تا ۳/۱ هستند که نشانگر تبلور ماگمای تشکیل دهنده آنها در عمق ۸/۳ تا ۴/۸ کیلومتری (حدود ۷ کیلومتری پوسته بالایی) است؛ اما مراکز آمفیبولهای موجود در دایکها دارای مقداری برابر ۹/۱ تا ۳/۲ است که عمق مخزن ماگمایی محل تبلور را در پوستهی میانی-زیرین (۹/۱۶ تا ۲۳ کیلومتری) نشان میدهد که پس از جایگزینی در اعماق کمتر محل استقرار تودهی گرانیتوئیدی (پوستهی بالایی)، به خاطر ضخامت کم، به سرعت سرد شدهاند. دماسنجیهای انجام گرفته برروی سنگهای مورد بررسی نشانگر دماهای توقف تبادل و تعادل نهایی کانیها در دماهای ºC ۷۳۲-۶۴۵ برای تودهی نفوذی، ºC ۸۲۴-۷۳۰ برای دایکهای داسیتی و ºC ۹۴۵-۸۰۸ برای دایکهای میکرودیوریتی است. قرارگیری بیوتیتهای توده نفوذی لخشک در گسترهی آهکی-قلیایی، بیانگر تشکیل آنها در محیط زمینساختی حاشیهی فعال قارهای طی فرورانش سنگ کره اقیانوسی سیستان به زیر بلوک افغان است.
کلیدواژه ها:
thermobarometry ، mineral chemistry ، granodiorite ، Lakhshak ، Zahedan. ، دما – فشار سنجی ، شیمی کانی ، گرانودیوریت ، لخشک ، زاهدان.
نویسندگان
مهدی رضائی کهخائی
دانشگاه صنعتی شاهرود
زهرا علی موسی
دانشگاه صنعتی شاهرود
حبیب ا... قاسمی
دانشگاه صنعتی شاهرود
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :